Ford lägger var fjärde dollar på digitala medier

Idag presenterade IRM siffrorna för medieinvesteringar under tredje kvartalet 2009 och en av få kategorier som visar någon vidare tillväxt är inte helt oväntat internet (inklusive mobil) som går upp från 16,5% till 19,9% av mediekakan (se pdf). Men eftersom den totala mediekakan minskar så är ökningen i realiteten endast till 1177 mkr från 1124 mkr. IRM skriver dock att det är sökordsmarknadsföringen och onlinekataloger/eftertext som står för hela denna ökning, så någon boom för bloggannonsering eller liknande verkar åtminstone inte göra något avtryck i statistiken.

IRM mäter bara köpt medieutrymme, så eventuella investeringar i sociala medier i form av PR-satsningar, företagsbloggar eller andra initiativ lär inte vara inkluderade här. Det hade varit mycket intressant att mäta hur mycket svenska företag satsar i digital kommunikation totalt. Ett företag som förstått att digitala medier kan vara en väg till framgång är Ford. I den värsta krisen någonsin för bilbranschen i allmänhet och den amerikanska i synnerhet, redovisade Ford igår en vinst på 1 miljard dollar för tredje kvartalet 2009. Rätt oväntat och inte illa pinkat får man säga. Ford kommer i år att spendera var fjärde dollar, alltså 25% av sin marknadsföringsbudget, på digital media. Som jämförelse ligger branschsnittet på 9%, så Ford står verkligen för en tydlig satsning. Många aktiviteter, som till exempel Fiesta Movement, har sin tyngdpunkt i sociala medier och företagets frontfigur inom sociala medier, Scott Monty, personifierar varumärket och är en lysande stjärna på bland annat Twitter.

Nu är jag inte så förblindad att jag tror att Fords vinst är sprungen bara ur satsningar på sociala medier, men erkänn att det är en intressant tanke att ett företag som så tydligt satsar på att förvandla sin verksamhet till en ny era (läs: nytt tänk kring miljöbilar mm i kontrast till klassiska amerikanska bensinslukare) också förändrar sin kommunikation till de förutsättningar som råder 2009. Öppenheten och nytänkandet inom kommunikation kan lite ses som en spegelbild av nytänkandet inom andra områden inom Ford, och det har givit resultat.

Meanwhile, back in Sweden… Ja, hur ser det ut här egentligen? Vilka svenska företag har gjort samma resa som Ford? Vilka spenderar var fjärde marknadsföringskrona på digitala medier? Det finns säkert exempel. Har du något sådant så kommentera gärna.

4 reaktioner till “Ford lägger var fjärde dollar på digitala medier”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *