När googlade du ditt varumärke senast?

Sedan några veckor tillbaks tillåter Google att man köper konkurrenters varumärken som sponsrade AdWords-annonser. Trots att det är kontroversiellt har det varit tillåtet i Storbritannien ett tag. I vissa branscher lär det finnas ett gentlemen’s agreement om att inte köpa varandras namn eftersom det driver upp annonspriserna och missgynnar alla, utom Google. Förra veckan inledde dock Interflora en juridisk process mot Marks & Spencer i England, som köpt ordet ”Interflora” på Google AdWords för att göra reklam för sin egen blomsterhandel.

I Sverige är det fortfarande inte så vanligt att köpa konkurrentnamn, eftersom det är så nytt. Men det förekommer. Resumé berättade i början av oktober om ett litet kreativt bråk mellan mediebyråer. Även i Sverige har Interflora drabbats då Euroflorist köpt annonser på varumärket (även på Blommogram, vilket också är ett registrerat varumärke för Interflora). Ett exempel från hemelektronikbranschen är Expert som har köpt sökordet ”Elgiganten”.

Gissningsvis kommer vi att få se fler exempel framöver och de lär inte passera utan bråk. Som ansvarig för ett varumärke bör man dock åtminstone ha koll på vad konkurrenterna gör på Google. När googlade du ditt eget varumärke senast?

Fotnot: Foto credit – caveman_92223.

9 reaktioner till “När googlade du ditt varumärke senast?”

  1. Bra post!

    Jag har en kund där CPC gått från ca 0,5 till 1,5 genom denna förändring. Dock ser jag nu att CPC åter sjunker en aning. Till runt 1 kr i CPC kostnad.

  2. Kom på en grej till.

    Expert behöver inte aktivt köpt ”Elgiganten” för att synas. Expert kan broadmatchas in pga Google anser att det är relevant. Båda erbjuder samma produkter osv. Och de syns nu när denna policyn förändrats. Så man behöver inte alltid aktivt köpa konkurrent för att synas på deras varumärken.

  3. Tack för exemplet, Jacob. Tyvärr ser jag inte det när jag googlar så det kanske är styrt så att bara vissa ser den?

  4. Bra inspel Niklas. Det skulle kunna förklara varför Expert inte syns på ”Siba” eller ”MediaMarkt” tex. Fast det känns inget vidare om Google börjar automat-matcha konkurrenter med varandra. Har inte hört talas om det förut.

  5. Det har Google gjort väldigt länge, bara att de inte synts på skyddade varumärken innan. Man kan se det i sin search query report i AdWords. Men kan säga att detta ang. varumärkespolicyn har slått lite snurr… Många gillar inte det alls att Google släppt på det. Det kan jag förstå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *