Söndagstips 10/10/31 – Sverige runt i sociala medier

Vad har hänt ute i landet när det gäller sociala medier den senaste veckan? Nedan hittar ni ett axplock av lokala nyheter som bland annat illustrerar hur människor tar hjälp av sociala nätverk och bloggar för att lösa små och stora problem i vardagen.

Hemlös fick jobb via bloggen
I Kalmar-trakten bloggade en man om sin livssituation. Mannen hade blivit arbetslös och tvingats bo i sin bil under några nätter tillsammans med sin son. Tack vare bloggen fick han chans till en provanställning på företaget Searchminds. Mannen har också sedan tidigare fått husrum skriver Östran.

Somaliska föräldrar hoppas på sociala medier
P4 Skaraborg uppmärksammar somaliska föräldrar som kämpar för att deras barn ska få uppehållstillstånd i Sverige. Somaliska föreningen i Falköping försöker skapa opinion bland annat genom Facebook-gruppen Somaliska barns rätt till sina föräldrar som just nu har 435 medlemmar.

Larmen läggs ut på sociala medier
Blekingenytt berättar att räddningstjänsten i västra Blekinge lägger ut larm om bränder eller olyckor via Twitter. Sedan i våras har larmen publicerats även på Facebook. Syftet, menar man, är att informera allmänheten, men också att skapa dialog. Enligt räddningschefen Mats Berglund påverkas inte utryckningen eftersom larmen läggs ut automatisk på Twitter. Samtidigt som räddningstjänsten får larmet skickas det ut på Twitter.

Alingsås town center Samlar kläder till hemlösa – via Facebook
Alingsås Tidning skriver om Agneta Segerfelt och hennes dotter Jenny som via Facebook samlat ihop en bil full med varma vinterkläder från alingsåsares garderober till Göteborgs hemlösa.

Koll på världsmarknaden för socker
Tidningen Fri Köpenskap skriver om ICA Malmborgs Tuna i Lund som är bäst i Sverige på rättvis handel. Butikens projektansvarig, Anna Billing, vann en resa till Malawi för att besöka ett kollektiv med sockerodlare. Det fattiga landet är dock uppkopplat mot sociala medier. Billing berättar:

– Jag fick vänner på resan som jag håller kontakt med via Facebook. Det häftiga med ett fattigt land som Malawi är att odlarna med hjälp av internetkaféer och sociala medier håller koll på världsmarknaden på socker.

Kyrkan viktig för oroliga ungdomar
Skånska Dagbladet berättar om oroligheter på Killebäckskolan i Södra Sandby utanför Lund. Skolan har varit med om stölder, misshandel och datorrån. Kyrkan fyller en viktig funktion som stöd för ungdomar i samhället och snart ska kyrkans personal i Södra Sandby även börja nätverka med ungdomar i sociala medier ”där mycket diskussioner förs bortom vuxnas blickar”.

Dagen: Präst kritiseras för Facebook-kommentar
En kyrkoherde i Dalarna kritiseras av domkapitlet för uttalanden på Facebook om rektorn vid Sälens skola.

UNT: Fixade pulkabacken i Alunda med Facebook
Jessica Liljeblad i Alunda, Uppsala, ville att pulkabacken Stupet som vuxit igen med sly och buskar skulle bli röjd och fin igen. Med hjälp av Facebook fick hon ett 50-tal personer att rycka in.

Foto: sebilden

3 reaktioner till “Söndagstips 10/10/31 – Sverige runt i sociala medier”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *