Smygreklam på bloggar

Jag är intervjuad i en artikel idag i Göteborgs-Posten, om att det är vanligt med smygreklam på svenska bloggar. Ett exempel på hur företag kan köpa blogginlägg beskrivs i artikeln, nämligen via tjänsten Blogvertiser. De betalar helt enkelt bloggare för att nämna deras kunder i bloggen. Om liknande blogginlägg inte är annonsmärkta eller att det inte tydligt anges att bloggaren fått betalt för att skriva, då är det inte bara etiskt tveksamt (enligt mig), utan även ett brott mot marknadsföringslagen.

Tyvärr följer inte artikeln upp med något resonemang kring effekterna av Blogvertisers affärsmodell och hur det påverkar bloggare och konsumenter. Men bloggaren Jezper.se gör det i inlägget ”Detta blogginlägg är inte köpt”. Läs gärna det.

En kommentar till “Smygreklam på bloggar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *