25 miljoner musiktips på Facebook – gästblogginlägg av Andreas Ahlenius

”Att dela musik” är inte längre vad det en gång var
När man delar musik med sina vänner år 2011 innebär det att man skriver på Facebook att man lyssnar på en låt av Rihanna, att man hittat en dålig cover av Beatles eller att man precis har börjat prenumerera på en playlist med partymusik på Spotify. Bara för några år sedan, betydde ”dela musik” något helt annat och mer relaterat till att folk snodde musik och musikbranschens advokater hade fullt upp.

Vi har hittat över 25 miljoner länkar till Spotify enbart från Facebook. Musik har aldrig tidigare varit lika socialt
Det finns så klart många olika sätt att konsumera musik i Sverige, men ett av de vanligaste sätten är att använda Spotify. Och Spotify är socialt. Den koppling till Facebook som de lyckades med när de lanserade Spotify Social har enligt dem själva ökat Facebooktrafiken till tjänsten med 400 %.

Varje dag delas det många tusentals länkar till musiktjänsten Spotify på Facebook. Det finns några låtar som delats över 20 000 gånger och det finns en låt som delats snart 60 000 gånger.

Vad är fördelarna med att alla berättar vad de lyssnar på?
Som artist kan du använda dessa insikter för att sprida din musik utan traditionell marknadsföring. Steget från viral spridning till intäkter är mycket litet.  Varje gång någon klickar på länken och lyssnar på låten så uppstår en försäljning.

Att hitta ny musik att lyssna på har blivit enklare med hjälp av sociala medier, och Facebook är den största rekommendationskällan. Jämfört med Twitter är skillnaden stor. Det är ungefär 10 gånger fler delningar på Facebook än vad det är på Twitter.

Min teori om varför det skiljer sig mellan Twitter och Facebook förutom skillnaden i användarbasens storlek, vilket så klart spelar in här,  är att musik är en visuell upplevelse. Det vill säga, man delar hellre med sig av en låt när man samtidigt får med en snygg albumbild vilket man får på Facebook. På Twitter blir en delad låt inte visuell, det blir en lång och ful URL eller en förkortad variant, dock lika ful.

Musiken som delas mest på Facebook
De flesta topplistor som finns för musik grundar sig i att folk har köpt en singel eller ett album. I början av året började jag tillsammans med två kompisar fundera på om man inte kunde göra liknande topplistor men baserat på hur mycket som låtarna delas och gillas på Facebook. Vi byggde Viral Music List med hjälp av de API som Facebook och Spotify erbjuder.  Genom att samla data och presentera topplistor kan användarna hitta ny musik, samt förstå vad som är mest populärt just nu.

Det vi upptäckt hittills är
Vi har på Twitter lyckats hitta totalt 300 000 länkar till olika låtar och album på Spotify. Här sprids det mer smal musik, och de som sprider musik är ofta väldigt tidiga på ny musik.

På Facebook har vi hittills upptäckt mer än 25 miljoner delningar av länkar till låtar, album och artister på Spotify. Det är nästan obegripliga siffror, speciellt med tanke på vilken stor del av musiktjänstens användare som är svenskar. Om Spotify lyckas komma in på amerikanska marknaden kommer dessa siffror att mångdubblas.

När en viss låt används i en reklamfilm, i en TV-serie eller en film som sänds på TV så får det folk att sprida musiken på Facebook. Ett bra exempel är att varje gång ett visst avsnitt av Family Guy har varit på TV så sprider folk låten ”Surfin Bird”.

Varje fredag delas ”Friday I´m in love” av The Cure väldigt mycket. Varje söndag delas ”Baksmälla” av Petter och September. Musiken speglar upplevelser som man vill dela med sig av och sociala medier gör det möjligt.

Ett gästinlägg av Andreas Ahlenius som tillsammans med Christian Fredriksson och Joakim Fischer skapat ViralMusicList.com,  som gör topplistor baserat på vilka Spotify-låtar som sprids mest på Facebook.

Foto: SCA via Flickr.

5 reaktioner till “25 miljoner musiktips på Facebook – gästblogginlägg av Andreas Ahlenius”

 1. Intressant inlägg! Jag har följt din blogg ett tag och tycker den är kvalitativ och intressant. Många säger att man bör uppdatera sin blogg minst en gång om dagen för att få läsare. Hur ser du på detta med uppdateringar och hur ofta bör de ske för att man ska hålla kvar sin läsekrets? Vad är viktigt för att skapa interaktion på sin blogg? Vore intressant med dina synpunkter och tankar kring detta. Åsikterna kring frågorna går lite isär. Kvalitet kontra kvantitet och typ av läsare avgör kan jag tänka mig mycket, men du som har mer erfarenhet inom området hur tänker du?

 2. Tack Elisabeth. Ja, det där med uppdateringsfrekvens är nog väldigt olika beroende på typ av blogg. Orkar man med ett inlägg om dagen så tror jag nog att det hjälper till att ge läsare, men jag upplever att många idag inte orkar med en sådan hög frekvens om man bloggar om något specifikt ämne. Så kallade vardagsbloggar har nog lättare att göra det.

  Framförallt är det nog viktigt att hitta en bra balans mellan frekvens och kvalitet, så att bloggen fortsätter att vara läsvärd. Själv ligger jag nog idag snarare på ett-två inlägg i veckan vilket nog är lite lågt om man skulle vilja få riktig fart på bloggen. Ser man till min engelska blogg på http://www.kullin.net så har den många motsvarigheter i USA och de bloggar betydligt oftare än vad jag gör.

  Många delar ju också med sig av länkar till intressant material på webben och gör dagliga blogginlägg av det. Jag har testat det och det kan vara ett tämligen effektivt sätt att skapa löpande innehåll till sin blogg.

  När det gäller att skapa interaktion så tror jag att man har nytta av att själv vara ute och kommentera på andras bloggar samt att man är snabb med att ge feedback till kommentarer i den egna bloggen. Det är ett område som jag själv skulle kunna bli betydligt bättre på. Annars kan man ju ofta stimulera till kommentarer genom att avsluta blogginlägg med ett ”call to action”, typ ”håller ni med”, ”har ni några bättre förslag”, ”vad tycker ni läsare”.

  Hoppas det var lite hjälp.

 3. ”musik är en visuell upplevelse” – LOL,
  ja och jag har fått grå starr i öronen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *