Tio småföretagare som är proffs på sociala medier

En undersökning som SvD skrev om igår visar att så många som 81% av svenska småföretagare inte använder sociala medier. Det är naturligtvis synd då mindre företag som inte har så stora resurser att använda till annan marknadsföring, som annonsering mm, borde ha goda chanser att utnyttja Twitter, bloggar och Facebook för att nå fler kunder och driva sina affärer. Sociala medier kan ta lite tid, men å andra sidan är kostnaden ofta betydligt mindre än för annan kommunikation. hallonlakritsskalle

Det betyder dock inte att det inte finns goda exempel. Många småföretagare gör små smarta och kreativa insatser via dessa kanaler. Några av de som lyckats bra är de 10 jag listar nedan. Dessutom bjuder jag på ett exempel på hur man inte bör göra. Följ gärna länkarna till respektive sajt för att få en bättre bild av exakt vad företagen gör för att locka till sig intresserade kunder.

1. Bubs Godis AB

Antal anställda: 28
Verksamhet: Godis – tillverkar bland annat Hallonlakritsskalle.
Aktivitet i sociala medier: Med humor och roliga upptåg har Bubs samlat fler än 328.000 fans på Facebook för Hallonlakritsskalle, vilket blivit en av Sveriges största företagssidor på Facebook.

2. Stilla Rum

Antal anställda: 0 (enskild firma)
Verksamhet: Ett litet spa på landet – Vessigebro.
Aktivitet i sociala medier: Ett litet företag som har byggt sin hemsida i bloggverktyget Blogger. Stilla Rum marknadsför evenemang, anordnar tävlingar och lägger upp bilder från gästboken på sin Facebook-sida som just nu har 10.600 fans. Dessutom har de en film upplagd på YouTube.

3. Piratförlaget

Antal anställda: 10
Verksamhet: Förlag som ger ut i första hand skönlitteratur av svenska författare.
Aktivitet i sociala medier: Mattias Boström twittrar en strid ström av inlägg om bokbranschen, vilket gett företaget drygt 2.900 followers på Twitter. Piratförlaget har 12 filmer på sin YouTube-kanal och 1.100 fans på Facebook.

4. Bergwalls Bageri

Antal anställda: 22
Verksamhet: Konditori/bageri i Jakobstad i Finland.
Aktivitet i sociala medier: Driver bloggen Smakar gott med många bilder på bakverk och stort fokus på tårtor. Enligt en av ägarna, Anette Bergwall, har hon tack vare bloggen ökat sin försäljning av bröllopstårtor med 150 procent – samtidigt som hon sparar tid, eftersom kunderna ofta letar upp den tårta de vill ha på bloggen, istället för att komma in i butiken.

5. Headweb

Antal anställda: 10
Verksamhet: En tjänst för att hyra filmer via internet.
Aktivitet i sociala medier: Har 1.400 followers på Twitter, driver en blogg och har över 1.700 fans på Facebook. Framför allt har företaget fått mycket uppmärksamhet i sociala medier för sina smarta initiativ, till exempel att erbjuda resenärer som drabbats av tågförseningar gratis film om de skickade in en bild av sin tågbiljett.

Fler exempel att inspireras av är:

6. Klemner Studio – En fotostudio, reklam- och eventleverantör. Aktivt arbete med Facebook har gett över 1,000 fans hittills.

7. Uteungar.se – outdoor-butiken för barn. Bloggar och Facebookar.

8. Junkyard.se – Avslutar med tre nätbaserade företag från Trollhättan som lyckas på Facebook. Det första, Junkyard, är litet men stort bolag som är nordens största onlinebutik för skateboard, snowboard och streetwear. Har 98.000 fans på Facebook. Har även flera filmer på YouTube.

9. Ridestore.com – ännu en näthandlare som säljer streetwear på nätet. Nästan 50.000 fans på Facebook. Ca 6 anställda.

10. Gymgrossisten27.000 fans på Facebook. Har till exempel kundtjänst på Facebook.

Avslutningsvis så vill jag visa ett exempel på hur man inte bör göra. Byggföretaget Ronald Karlsson bygg och konsult anlitade en webbyrå som startade bloggar, Twitter, Facebook-sida mm för företagets räkning. Men bakom satsningen fanns inget som helst engagemang och efter lansering återstår bara ett antal stendöda kanaler. Se länkarna i deras pressmeddelande så ser ni vad jag menar.

Har ni fler exempel på restauranger, frisörer eller andra småföretagare som är aktiva i sociala medier, dela gärna med er i kommentarerna.

Fotnot: antal anställda är taget från allabolag.se (2010).

Uppdatering: Addnature bidrar med lite siffror på hur deras agerande i sociala medier bidrar till ökad försäljning mm.

22 reaktioner till “Tio småföretagare som är proffs på sociala medier”

 1. det kan ju vara intressant med antal fans och följare – men det som verkligen betyder något är hur man omsätter antal fans till försäljning, och där fanns det ju exempel bara från bergwalls bageri. det vore intressant med fler sådana siffror även från de andra aktörerna!

 2. Håller med dig helt och fullt. Den typen av data är ju dock inte så lätt att komma åt för en utomstående. Så när vi inte har tillgång till siffror över effekt/konvertering, så får räckvidden duga som indikation på att de gör någonting rätt.

 3. Tack för en spännande lista. Jag håller med om att antal likes inte är detsamma som lyckade affärer, samtidigt förstår jag att det är svårt att hitta pålitlig statistik från de nämnda exemplen. Jag arbetar själv med Sociala Medier inom B2B i ett litet företag och går nog litet emot exemplen ovan. Jag är inte primärt ute efter en stor viral spridning utan fokuserar min närvaro på kundnytta och att bygga en kunskapsbank. Att nå ut med rätt budskap till min kundgrupp är viktigare. Oavsett grepp man väljer, Sociala Medier erbjuder möjligheter även för små företag.

 4. Det är alldeles sant att Byggföretaget Roland låter alla sina kanaler ligga utan rörelse. Notera dock att kritik riktat mot bolaget kommer så sent som på sidan 3 när man söker på bolagsnamnet.

  Då kommer ändå kritiken från en ganska stark domän, byggahus.se.

 5. Bra inlägg! Jag driver en social media byrå i Göteborg, House of Conversations. Flera av mina kunder är småföretagare, det är också dem som är roligast att arbeta med. Just för att det finns så stor utvecklingspotential. Det känns som att trenden håller på att vända och fler och fler börjar också lära sig mer.

 6. @lassegw Ja, det är tydligt att avsikten aldrig var att använda de kanalerna för Ronald Karlsson Bygg utan att städa bort dåliga Google-resultat. När jag söker hamnar första kritiska kommentarer på plats 10. Tyvärr skrev jag fel i blogginlägget ovan (”Roland”) annars hade nog det här inlägget rankat hyfsat högt 😉

 7. Överskådligt utifrån affärsnyta med sociala medier vad som kan förväntas. Och som du återkommer till på olika sätt är nyckeln engagemanget hos företaget. Behovet av äkthet. En tanke som många gånger slår mig (utifrån att ha arbetat både på byråsida och kundsida) är att dom här kanalerna går absolut att ta hjälp att rigga iordning mm. Men äktheten måste komma från företaget själv. Det blir påtagligt genomskinligt och ”dött” annars. Tankarna går vidare till engagemangets påverkan av varumärkets profil (hur vi vill uppfattas) och identitet (hur vi är). Hur vi uppfattas – blir påtagligt icke-trovärdigt om engagemanget i kanalerna läggs ut på leverantör (byrå). Identiteten – det går inte för marknad/kommunikation att säga att nu finns vi även i dom här kanalerna … och sen business as usual … blir inte trovärdigt i det interna varumärkesbyggandet. Ska hålla ett föredrag utifrån Affärsnytta med sociala medier på Sundsvall 42 #SU42 http://www.sundsvall42.se – är det ok med dig om jag refererar till det här blogginlägget? Har redan en struktur och innehåll för föredraget men skulle platsa klockrent att referera till det här som komplement … Tack på förhand. // ALMI-Anna #ALMI

 8. Mitt företag (1 anställd, omsättning 2010 ca SEK500 000) skulle ha svårt att växa utan sociala medier.

  Jag säljer produkter som:
  1) de flesta aldrig hört talas om
  2) de flesta när de hör talas om reagerar med äckel

  Eftersom jag finns på Twitter och Facebook kan jag snabbt svara när någon frågar om menskoppar. På det sättet kan jag (i många fall) föra dem vidare i resonemanget så att de kan förstå fördelarna med menskoppar.

  När man säljer en kopp som utmanar på så många plan (intimt, kulturellt, politiskt etc), så behöver det finnas utrymme för diskussion – och det gör det ju i sociala medier.

 9. Willvins sida med nästan 800 fans + företagsfans… säljer inom ett smalt område och både facebookar och bloggar!

 10. Tack för inspirerande exempel som jag ska titta vidare på! Efter flera år som iakttagare har jag äntligen vågat mig ut i sociala medier. Advokatbranchen är ju inte så aktiv här – så det är inte så lätt.

  Jag har en hemsida; http://www.advokatbyran.nu (som vi ska omarbeta och göra mindre personlig)
  en blogg; http://www.andebark.se (där jag får vara hur personlig jag vill – men även besvarar frågor och reflekterar över juridiken)
  En egen profil på facebook (Annika Andebark) och två företagsprofiler på FB (Advokatbyrån Annika Andebark AB där jag länkar artiklar som berör juridik i allmänhet och advokatbyråer) och Juridiktipset (där jag bara lägger länkar till rena juridiktips)

  Sedan en tid har jag försiktigt börjat med twitter och jag har ett konto på Linked in som jag inte jobbar med.

  Men sociala medier är svårt – det är inte bara att ge sig in och göra – det kan bli väldigt fel…

 11. Annika, tack för att du delade med dig av dina aktiviteter. Juridikbranschen är inte lätt att få ihop med sociala medier, men jag gjorde iallafall ett försök med en företagsblogg redan 2005 när jag jobbade på Linklaters. Ett intressant experiment som antagligen var lite för tidigt ute.

 12. Kullin, ja – 2005 var ju bloggande ganska nytt. Jag gjorde min första hemsida 2005 och har försökt följa utvecklingen på nätet sedan dess.

  Lite av dessa tankar sammanfattade jag i följande inlägg: http://www.andebark.se/2011/10/09/advokaten-i-sociala-medier/

  När det gäller advokatbloggar idag har jag mest hittat väldigt formella sådana. När jag skriver om brottmål tänker jag att en tonåring skall förstå. Jag vill hålla språket i bloggen enkelt. vore kul att höra dina reflektioner kring det.

 13. På Sweden Hockey Institute har vi smygstartat med Facebook under ett flertal år men nu arbetar vi på en plan för Facebook+Twitter+Instagram+Hemsida+Bloggar.

  Vi är speciellt exalterade över hur Instagram kommer att utvecklas då vår målgrupp är ungdomar.

  Några tips på hur man bör göra?

 14. Roligt med tips på hur man kan nå ut genom sociala medier. Jag har nyligen öppnat en vintage/second hand butik och för mig är det ett jättebra sätt att hitta kunder! Många som kommer ner och handlar har hittat mig genom facebook eller instagram.
  Det är lite av en morot för mig, hitta sätt att marknadsföra utan att det innebär större kostnader!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *