Toy i Instagram-tävling med sur eftersmak

instagram logoAllt fler företag använder Instagram för att engagera sina kunder i olika tävlingar. Ett av de senaste exemplen är tuggummimärket Toy, som ägs av Cloetta, som skapat en tävling där de ”hänger ut” liketörstare, dvs personer som fikar efter uppmärksamhet i sociala medier. I korthet innebär det att man ska sätta dit andra personer som man upplever som väldigt bekräftelsesökande i sociala nätverk, ta en skärmdump på deras bilder och ladda upp till tävlingen. Allt påhejat av kampanjens ansikte utåt, f d (?) riksbuffel Alex Schulman.

Det finns ett par saker med kampanjen som jag inte gillar och det första gäller att dess grundelement helt enkelt är att man stjäl bilder från någon annan via en skärmdump. Visserligen friskriver sig företaget i tävlingsreglerna att man måste inhämta samtycke från de vars bilder man deltar med, men det struntar ju folk högaktningsfullt i. Och det hade man kunnat räkna ut ganska lätt i förväg.

Många av tävlingsbilderna är på ”the usual suspects”, kändisar som Marie Serneholt, Danny Saucedo, Calle Schulman, Anders Timell och Martin Björk. Jag kan garantera att ingen av dem har blivit tillfrågad om att deras bilder ska få medverka i tävlingen. En kampanj som bygger på att många använder andra personers bilder utan tillåtelse, kan inte få godkänt. Jag skulle för övrigt gärna ta en kunnig jurists åsikt om huruvida Toy/Cloetta gör sig skyldiga till upphovsrättsbrott genom att publicera dessa bilder på kampanjsajten.

Mitt andra problem är själva utmaningen i tävlingen, som går ut på att man ska klanka ner på någon annans beteende. Som Deeped Niclas Strandh uttryckte det på Twitter idag:

”Toys kampanj är så beige och oerhört intressant dövhet inför diskussioner efter Instagramupploppet mm”

Upplägget ger en sur eftersmak och är det något vi behöver mindre av så är det den här typen av nätöversitteri. På sajten skriver Toy:

”…med sociala medier har like–fiskarna fått nya och obegränsade jaktmarker. Och like-fiskandet tar sig allt mer bisarra uttryck.

Någon sorterar sina tre tusen böcker i färgordning och lägger upp bild på Instagram. Någon ser till att meddela sin omvärld att de sprungit 7,2 runkeeper-kilometer på Twitter. Någon suger in kinderna, putar med läpparna, bränner av en selfie och lägger upp på Instagram. Allt för att få sin fix av bekräftelse.”

So what? Varför ska Toy och deras kunder bry sig om ifall någon annan berättar att den sprungit en joggingtur. Det är faktiskt frivilligt att följa personer på sociala nätverk. Om du inte gillar vad de gör, varsågod och avfölj. Nej, det här tävlingstemat ger mig inga bra associationer till varumärket Toy, snarare avsmak.

Dessutom är hashtaggen inte helt unik utan helt andra bilder taggade med #tatlugnt slinker med i tävlingen. Underligt nog så finns just nu inga bilder med alls på tävlingssidan. Antingen har man fått plocka ner bilder manuellt eller så har de något tekniskt problem. Taggade bilder går att se här annars: http://statigr.am/viewer.php#/tag/tatlugnt/

Uppdaterat: eventuellt har Toy fått kalla fötter och därför avpublicerat tävlingsbilderna tillfälligt. Den här artikeln i Dagens Media antyder att de gör sig skyldiga till upphovsrättsbrott.

Instagram-tävlingar engagerar
Man kan uppnå ganska mycket engagemang för ett företag eller en produkt via t ex Instagram och tävlingar är ofta en bra metod. Och det behöver inte vara så otroligt spejsigt heller för att fungera. Min arbetsgivare kör just nu en tävling på Instagram som skapat mycket engagemang. Vad den handlar om är egentligen inte så viktigt, men vi tycker att den har en bra koppling till vårt medlemserbjudande och ger fina kommentarer som den här:

”vi har jobbat jättemycket med kläderna och haft jätte roligt och skrattar tillsammans och det är det viktigaste, så lycka till alla andra som är med i tävlingen” [kryddat med massa hjärtan]

”vill tacka er för att ni har denna tävlingen… jättekul verkligen :D”

Vår byråkostnad: 0 kr

Medie/webbkostnad: 0 kr

Antal inskickade tävlingsbilder just nu: drygt 260 st.

Med ganska små medel kan man engagera kunder via Instagram. Och med en stor budget kan man också stöta dem ifrån sig.

9 reaktioner till “Toy i Instagram-tävling med sur eftersmak”

 1. Kommentaren från ”Tobbe” hade ju varit mer intressant om hen vågat stå för sin åsikt med sin riktiga identitet. Personligen tycker jag att Hans gör en bra analys här. Uppenbarligen håller Toy också med, när de nu dragit tillbaka delar av kampanjen.

 2. Oh. Tobbe är nästan genomskinligt personligt stött. Dravlet om att ”passa i vår digitala samtid” är pinsamt. Kritiken handlar inte om att det lyfter ett beteende utan att det triggar ett icke-önskvärt beteende som renderat stora problem. Dövheten både från Hard Hat och Tobbe är fascinerande.
  Dock är det där ungefär samma syn som kritiken jag och Sanasi fick när vi dissade Black; det är kreativt och det ”fungerar” alltså är det bra. Strunt samma att det bygger på att luras eller skapar incitament att vara retas – ansvaret för konsekvenserna är något som reklambranschen ännu har att lära sig att ta.

 3. Den minst sagt grunda kunskapen och att det hela inte är genomtänkt visar väl det här citatet: ”med sociala medier har like–fiskarna fått nya och obegränsade jaktmarker”. Likes fanns innan sociala medier? Ehu?

 4. Det här räddade mina senaste tre veckor. Jäklar vilken bra punktsättning av Kullin. Luvvly

 5. Jobbigt läge Tobbe. Men du förgyllde fredageftermiddagen tillsammans med kullin :D.

 6. Info till er som kommenterat det här inlägget.

  Alla kan göra misstag. Ibland handlar man i affekt och gör något man ångrar. Jag har pratat med personen som skrev kommentaren på min blogg och vi kom överens om att ta bort kommentaren. Den var överilad och jag har inga som helst behov av att låta kommentaren stå kvar mot personens vilja.

  Både hens kommentar och mitt svar är nu dolda. Den här händelsen är nu överspelad för min del och det känns bra att ha tagit beslutet.

  Om någon mer vill att jag tar bort kommentarerna i tråden här så säg till.

 7. Gillar inte nödvändigtvis kampanjen för att jag inte ser kopplingen till hashtaggen att ta det lugnt, många av dessa liketörstande personer man vill porträttera gör ju just det – tar det lugnt och intsgrammar ut sina solbadande fötter/ben och paraplydrinkar, solnedgångar etc och där missar man målet. Däremot såg jag aldrig det som en mobbningsgrej eftersom jag inledningsvis uppfattade att man skulle ta sin egen mest liketörstande bild, inte någon annans, och att syftet var lite mer ”tongue in cheek”.
  (Sen kan jag väl tycka att argumentet ”ja men följ inte folk i sociala medier då” är lite slitet eftersom det går att appliceras på exakt allt – om man inte gillar den här kampanjen, kommentera den inte då… ; ) )

  Med det sagt, trist att ett företag som absolut inte ska/måste kunna allt om sociala medier men borde däremot kunna ställa frågor om laglighet kring bildnyttjande samt ha ett par instanser för kontroll av lämplighet och om det är varumärkesriktigt med en kampanj – snarare än att lita på en byrå som kommer med en ”skön idé” och en attityd att ”det här blir jättekul” utan mer på fötterna än så – för det är så känslan av den här införsäljningen är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *