SVT citerar falsk Zlatan på Twitter

Falsk Zlatan Ibrahimovic på Twitter

Att hålla koll på Zlatan i sociala medier har tidigare varit en utmaning då det inte varit helt lätt att avgöra vad som varit officiella konton och inte. Numera borde dock de flesta medier, inte minst svenska, ha så bra koll att de åtminstone vet att Twitter-kontot ”Zlatan Ibrahomovic” (observera felstavningen) är ett parodikonto. Men precis som DN lurades i september i år av en tweet om Ronaldo, har nu även SVT gått på samma nit.

I Sportnytt kl 17.55 i förrgår visades ett Twitterinlägg som påstods komma från Zlatan med en kommentar kring hans uteblivna plats bland de tre nominerade till  Ballon d’Or.

”Om FIFA inte ger mig Guldbollen får jag nog prata med Jultomten”.

Men citatet kommer från parodikontot @ZIbrahomovic som tydligt i sin presentationstext uppger att det inte är den riktige Ibrahimovic som står bakom.

– Det var olyckligt, det är slarvigt av oss. Det gick lite fort nära sändning, säger redaktören Thomas Tynander till Aftonbladet.

I båda fallen har både DN och Sportnytt valt att skriva om citat och avsändare istället för att ta en skärmdump eller liknande, där det kan vara tydligare för korrekturläsare att identifiera eventuella fel. Det kan förstås bidra till att felet passerar igenom den redaktionella processen för man antar att den som skrev av uppgifterna har gjort rätt från början.

Zlatan finns numera också på Instagram under namnet ”iamzlatanibrahimovic” där han redan fått över 21000 följare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *