Så kollar du om du följer bluffsidor på Facebook

Det förekommer en del skumma aktiviteter på Facebook. Jag har bland annat skrivit om blufftävlingar och om hur man kan lura fyra miljoner människor att klicka gilla på en bild på Facebook. Ibland märker vi inte ens att vi blir lurade. Antagligen följer ett stort antal svenskar olika sidor på Facebook som de inte alls vill följa.

Jag brukar själv vara väldigt noga med vad jag gillar och vad jag klickar på. Trots det så finns följande sida bland de jag gillat på Facebook.

facebookfakepage

När man klickar på sidrubriken så kommer man inte som i vanliga fall till Facebook-sidan utan istället direkt till en extern webbplats som omdirigerar dig till en sida med en undersökning där du utlovas en belöning på 400 kr. Med stor sannolikhet en bluff för att samla in epostadresser eller ännu värre någon form av virus.

Hur har denna sida hamnat bland mina gillade sidor på Facebook? Jag vet faktiskt inte. Antingen har en sida jag gillat bytt identitet eller så har jag på något sätt gillat sidan när jag sett/klickat på någon form av viralt videoklipp. Men jag vet alltså inte hur det gått till. Minst en av mina vänner på Facebook gillar samma sida och över 50.000 personer gillar den totalt. Normalt sett så går inte länken i rubriken till en extern sida utan alltid annars till själva Facebook-sidan och jag vet inte om detta beror på att sidan är skapad i kategorin ”Personlig blogg”. Någon som vet får gärna kommentera.

Så kollar du vilka sidor du gillar
Det kan alltså vara bra att då och då gå igenom vilka sidor du gillar. Såhär gör du.

1. Gå till din profilsida på Facebook.

2. Scrolla ner till GILLAR i vänsterkolumnen och klicka på ordet.

3. I menyn under ”gillar” listas filmer, tv-program osv. Gå till ”Fler” och klicka på ”andra gilla-markeringar”. Här under finns alla de sidor du gillar och där kan du också avfölja sidor du inte längre vill följa.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *