Berättelser engagerar i sociala medier

Hur kan en enda matbutik nå lika många tittare med en film som hela koncernen gjort på Youtube någonsin? Svaret är sociala medier, en bra historia och en gnutta tur. För idag har stor som liten möjlighet att kommunicera digitalt direkt till sina kunder med nästan ingen budget alls. Problemet är dock att när alla kan kommunicera så blir det svårt att nå igenom bruset.

icafacebook

En ICA-butik i Östersund lyckades med små medel nå ut brett i somras. Troligen inspirerade av alla virala videos som vi gillar att dela på Facebook så lade butiken upp ett videoklipp på hur man gör en melonsmoothie av en melon, med hjälp av en kniv och en elvisp. Sedan i mitten av juli har det 44 sekunder långa klippet visats hela 30 miljoner gånger, vilket alltså är nästan lika mycket som de 36 miljoner visningar ICA fått på Youtube sammanlagt (se även länk från Emanuel Karlsten i kommentarerna nedan).

Det Facebook-inlägg från ett svenskt företag som engagerade flest i somras var ett kort inlägg från SJ. Företaget hade fått ett rart mejl från en nöjd kund. Deras son skulle göra sin första resa själv och blev väl omhändertagen när han inte kunde hitta sin faster som skulle möta upp. En fin historia som berörde många och mer än tio tusen gillade inlägget.

De flesta kunder är inte så intresserade av att läsa i sociala medier om en nyhet i ditt sortiment. Men exemplen ovan visar att det går bra att nå ut till många kunder om man har en berättelse som engagerar. Det kan vara ett praktiskt tips som är roligt genomfört eller en positiv kundhistoria som visar hur väl vi tar hand om kunderna.

Alla når givetvis inte ut till en miljonpublik men för att öka chanserna att nå ut till kunder i sociala medier kan det vara bra att tänka på följande

 • – Hitta kontaktytor där ni kan hitta bra berättelser till exempel från kunder. Det kan vara i butiken, hos kundtjänst eller på fristående bloggar.
 • – Vilka av kundernas vardagsproblem kan ni lösa? Så kallade lifehacks är populära. Genom sociala medier kan ni ge kunder service och tips som gör deras vardag enklare.
 • – Använd gärna bild och video då det ökar möjligheterna att kunder engagerar sig och delar ert innehåll.

Denna text publicerades ursprungligen som krönika i tidningen Servicetrender nr 4, 2015

servicetrender1

2 reaktioner till “Berättelser engagerar i sociala medier”

 1. Oj, hade missat den från ica! Helt galet!
  Försöker sedan en tid sammanställa Sveriges största Facebookstatusar och Ica-statusen seglade direkt upp på förstaplats!

  Men på listan ser man också att det finns bra många fler än den från SJ som engagerade folk. Nyheter24 har tre från sommaren som drog fler. Tyvärr är det dock med ”snott” innehåll, populära youtubeklipp som de laddat ner och distribuerat.

  Här är listan:
  http://emanuelkarlsten.se/11/lista-facebooks-mest-populara-statusar-i-sverige/

 2. Ja, 30 miljoner visningar är galet mycket. Mitt gamla Coop hade ju en liknande viral video som nådde säkert 20 miljoner visningar (”ekoeffekten”) men jag tror det var på en extern FB-sida som det tog fart.

  Referensen till SJ är från Socialbakers och de skiljer på företag och media. Så detta gällde mest engagemang från en företagssida på FB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *