Lönsam kundservice i sociala kanaler

overapplogo Nyligen gjorde fotoappen Over en större uppdatering och i den nya versionen lyckades jag inte förstå hur man kunde krympa storleken på texter i bilder tillräckligt mycket. Jag skrev en tweet med en fråga till Overs konto och inom en minut hade jag fått svar från Aaron Marshall, grundare av Over, från hans privata konto.

Snabbare, bättre och mer personlig kundservice går knappast att leverera.

Det är enkelt för företag att börja kommunicera via Facebook, Twitter och Instagram. Men många räknar inte med att kunderna är aktiva på andra tider än normala kontors- eller butikstider. Det har länge varit känt att trafiken till många Facebook-sidor ökar på eftermiddagen för att toppa på kvällen. Andra nätverk kan som Twitter kan ha större volymer på dagen men ändå en stor andel uppdateringar på kvällstid.

Sociala medier är kanaler för tvåvägskommunikation och kunder som inte får svar på sina frågor inom rimlig tid blir mer missnöjda än de var innan. Snabb service kan vinna över de mest hårdföra av kritiker. Därför behöver företag planera för att bemanna sina konton även efter klockan 17.

Utökad service i sociala medier

Det har Fritidsresor insett och har därför beslutat att utöka de tider som kundtjänst svarar på chatt, e-post och sociala medier till mellan kl 7 och 23 alla dagar i veckan. Hela 40 % av företagets resebokningar görs idag mellan kl 19 och 23 och då finns mycket att vinna på att vara tillgänglig för kundernas frågor.

Effektiv kunddialog i sociala medier kan vara mycket lönsamt. KLM har som mål att besvara frågor från kunder i digitala kanaler inom 30 minuter. Deras totala fokus på hög servicenivå har gett betalt. De har 150 medarbetare som är dedikerade till kundtjänstärenden via sociala medier och de genererar tillsammans försäljning för över 200 miljoner kronor om året.

God service i sociala medier kan vara lönsamt om man planerar utifrån kundernas behov och beteenden.

Denna text publicerades ursprungligen som krönika i tidningen Servicetrender nr 5, 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *