Få kommer att lämna Facebook och Instagram 2018

Traditionella medier rapporterar gärna om nyheter som förutspår minskad användning av sociala medier. Vi har hört att både bloggen, Twitter och Facebook går en snar död till mötes, men än har det inte hänt. Tidningen Allas skriver till exempel att ”nästan var fjärde svensk [överväger] att stänga något av sina konton” i sociala medier. Det är dock inte en helt korrekt tolkning av den undersökning som Sveriges Annonsörer låtit göra.

I undersökningen har svenskar mellan 18 och 79 år besvarat en fråga om sin aktivitet och användning av sociala medie-plattformar. I undersökningen framgår det att 23% av respondenterna överväger att minska sin användning eller stänga ned sitt konto på Facebook. Dock är det endast 7% som överväger att avsluta sitt Facebook-konto.

Men att man funderar på att sluta med Facebook och Instagram betyder inte att man faktiskt kommer att göra det. Det är sannolikt att dessa funderingar kommer från en känsla av att man spenderar för mycket tid på sociala medier. Så har det varit i flera år. Till exempel 2015 visade IIS i sin undersökning Svenskarna och Internet att hela 60% av internetanvändarna ansåg att de spenderade för mycket tid på internet, åtminstone ibland. Denna siffra hade då legat över 50% i flera år.

Trots det fortsätter användandet av sociala medier att öka. I Svenskarna och Internet 2017 framgick det att andelen svenskar som använder Facebook fortsätter att öka.

Med andra ord så har känslan av att man borde spendera mindre tid i sociala medier ännu inte haft någon större inverkan på svenskarnas faktiska beteende. Så det kanske är som med nyårslöften generellt, de är lätta att avge men svåra att hålla. Vi lär inte få se någon flykt från Facebook under 2018 heller.

Lästips: läs gärna mina bästa resmål under 2017 på min reseblogg.

2 reaktioner till “Få kommer att lämna Facebook och Instagram 2018”

 1. Så länge vi inte får något nytt medium kommer nuvarande att användas. Det är ju ett sätt för oss vanliga medborgare att påverka.

 2. Tror att det är en helt korrekt observation – många inser att de tillbringar för mycket tid på sociala medier; det är lätt att lova att de ska minska, men de gör det inte, det är så svårt…
  Tycker personligen att det är synnerligen ohyfsat att sitta med Facebook t ex när man är bortbjuden hos någon.
  Som den siste i min bekantskapskrets så bestämde jag mig för att skaffa ett Facebook-konto. Men det gick inte; kontot var ”disabled” redan första gången jag försökte logga in. Ingen aning om varför, nåt tillfälligt databasfel kanske, vad vet jag?
  Men då kommer vi in på Facebook’s stora problem, supporten. Eller rättare sagt – avsaknaden av support. Deras ”support”-system bygger på att de i förväg försöker identifiera alla problem som användarna kan tänkas stöta på, och sen föreslå lösningar. Problemet är ju bara att alla problem är inte så förutsägbara att du alltid kan ha en färdig lösning till hands. Och om du inte hittar någon lösning på ditt problem så blir du bara omdirigerad från sida till sida för att slutligen hamna tillbaks där du började.
  Mitt problem t ex – att jag aldrig kunnat logga in – kan inte lösas med hjälp av deras supportsidor. Och någon annan support finns inte. Funkar det inte så funkar det inte, bara att acceptera.
  Facebook är nu så etablerat att jag har svårt att se någon annan ta över deras roll. Men om någon gör det, så ser jag gärna att de har en seriös supportorganisation.
  Har levt utan sociala medier hela mitt liv, och får tydligen fortsätta med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *