Facebook kör snett med felaktigt fokus på inlägg från vänner

För ett tag sedan annonserade Facebook förändringar i sin algoritm som skulle prioritera inlägg från våra vänner på bekostnad av inlägg från medier, företag och andra sidor. Tanken var att visa mer innehåll i flödet från våra personliga kontakter då det engagerar oss mer.

”…recently we’ve gotten feedback from our community that public content — posts from businesses, brands and media — is crowding out the personal moments that lead us to connect more with each other,” sa Mark Zuckerberg.

Det är en enorm konkurrens om vår uppmärksamhet i olika plattformar i sociala medier och inte minst på Facebook. Vi skulle kunna se långt över tusen uppdateringar per dag om vi kunde konsumera allt som publiceras, men Facebook väljer ut en bråkdel, den del de tror vi är mest intresserade av.

Överdrivet fokus på vänners inlägg

Men det fokus det sociala nätverket nu har på vänners inlägg har enligt min mening gått alldeles för långt. Det är ganska vanligt för mig att samma inlägg visas högst upp i mitt flöde ett stort antal gånger under ett par dagar. Som exempel la en av mina bekanta upp ett kort inlägg igår eftermiddag. Det var 6 rader långt, med väldigt lite text. Trots det så skapade inlägget ett 70-tal kommentarer under ett halvt dygn. Därmed har Facebook felaktigt dragit slutsatsen att detta borde vara väldigt intressant för mig, eftersom det engagerar mina Facebookvänner. Inget kunde vara mer fel.

Inlägget har visats överst i min feed i princip varje gång jag gått in i appen det senaste dygnet. Jag överdriver inte att jag har sett inlägget ett dussin gånger.

Här anser jag att Facebook misstolkar mina vänners engagemang, vilket är konstigt då det finns gott om signaler som borde nedprioritera inlägget i flödet:

  • Jag har själv inte interagerat med inlägget. Inte gillat eller kommenterat, inte klickat på kommentarer. Det borde vara ett tecken på mitt ointresse.
  • Inläggets författare är inte en nära vän och vi har inte interagerat mer än någon enstaka gång det senaste året.
  • När jag exponeras för inlägget en tionde gång utan att interagera, varför fortsätta visa det?

Organisk räckvidd för sidor rasar

Det här är inte alls ovanligt, tvärtom så är det iallafall i mitt flöde ganska vanligt att en väns inlägg visas om och om igen allra överst när jag går in i Facebook-appen. Om det ser ut likadant för andra vet jag förstås inte, men jag tycker utvecklingen är väldigt tråkig. Och när det ser ut såhär så är det inte konstigt att vi ser ett ras i organisk räckvidd för Facebooksidor. När ett fåtal inlägg visas om och om igen finns det minimal plats i flödet för inlägg från företagssidor och annat.

Jag gillar att Facebook jobbar med att öka kvaliteten i innehållet och få bort avarter som viralsajternas klickbeten. Men just nu känns det som att de vridit det ett par steg för långt och att inställningarna behöver justeras. Facebook börjar bli tråkigt.

 

Följ bloggen på Facebook för löpande nyheter om sociala medier:

2 reaktioner till “Facebook kör snett med felaktigt fokus på inlägg från vänner”

  1. Jag instämmer. Om och om igen undrar jag hur de som tar avgörande beslut på FB egentligen resonerar. Med tanke på att företaget består så gör de uppenbart något rätt, men för min del tycker jag mest att de tänker snett och vint.

    Sedan FB gjorde sin senaste förändring så får jag se otaliga inlägg från vänner som jag om och om igen har markerat ”dölj” för att vi inte delar intressen. Jag har valt att inte plocka bort dem som vänner utan bara tryckt ”dölj”. Men nu undrar jag om jag måste plocka bort dem helt, när FB om och om igen ignorerar mina inställningar. Samtidigt får jag leta efter de grupper och sidor jag är intresserad av.

    Då har jag bara pratat om hur jag upplever FBs förändring från ”mottagarsidan”. Eftersom jag även har ett antal sidor för mina olika böcker så märker jag också förändringarna från ”sändarhållet”. Och där är förändringen ännu tydligare. Att skriva inlägg på sidor är numera nästan som att skriva dem i ett svart hål. Det är i princip bara kattungar i solnedgång som visas.

  2. Svårigheten är ju att det kan vara inlägg från personer som jag vill följa och se inlägg från, men jag vill inte se samma inlägg 10 ggr. Och som du säger så innebär det ju en klar försämring för sidor som publicerar då utrymmet i flödet minskar rejält. Självklart tittar de på hur ändringar påverkar användandet, men risken är att de tolkar datan fel. Hoppas på en förändring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *