Minskat engagemang hos stora svenska influencers under coronapandemin

Coronapandemin har förändrat många av våra vanor, så även vad vi följer och engagerar oss i på sociala medier. De intressen och konton som vi normalt följer får nu stark konkurrens av nyheter och uppdateringar om covid-19 och andra brännande ämnen som Black Lives Matter-rörelsen. Därför är det heller inte så konstigt att våra största svenska influencers kan ha tappat följare och engagemang under de senaste månaderna.

Jag bestämde mig för att titta på hur några av våra största instagrammare har utvecklats sedan coronaviruset började ta över dagordningen i sociala medier. I slutet av december 2019 tog ett företag fram följande lista på Sveriges största konton på Instagram (totalt och inom mode, träning, inredning).

Jag följde upp 29 av de totalt 30 influerarna på listan (ett konto är inte ett företagskonto och kan därför inte analyseras av sajten Socialblade). Här är några korta slutsatser av deras förändring från dess till nu (data insamlat 16-17 juni 2020).

Minskat engagemang hos influencers

Det genomsnittliga engagemanget har minskat med 1,4 procentenheter från i snitt 3,86% till 2,44%. Det är endast 2 av 29 konton som inte minskar i engagemang och dessa två ligger i princip i nivå med december. Om minskningen beror på en generell nedgång på Instagram eller på coronaviruset låter jag vara osagt. (En möjlig felkälla här är att decembersiffrorna är räknade på kontots 10 senaste bilder medan junisiffran är snittet på de 20 senaste bilderna.)

En liten fingervisning om möjlig påverkan av kontostorlek är också att de 13 konton som idag har över 1 miljon följare har tappat 1,8 procentenheter i engagemang mot 1,0 för de som har under 1 miljon. Stora konton tappar isåfall mer än lite mindre.

Engagemangssiffran är en indikator på hur mycket personen faktiskt kan influera sina följare att engagera sig i innehållet, något som är av vikt för den som vill samarbeta med en influencer. Sedan finns förstås andra mätpunkter som konvertering etc.

Flera av dessa influencers har en engagemangsgrad som ligger under 1 procent idag, vilket är ganska lågt. Några konton sticker ut positivt åt andra hållet, och här är Linn Ahlborg den som lyckas absolut bäst med sitt innehåll. Hon har en engagemangsgrad på hela 8,65%, visserligen klart ner från 12,4% i december, men ändå en indikation på att hon kontinuerligt får sina 644.000 följare att gilla och kommentera.

Vad består engagemanget av?

Det är väldigt tydligt att det är en reaktion som dominerar. Hela 99% av reaktionerna är gillamarkeringar medan endast 1% är kommentarer. Spara och dela i stories är inte publik data.

Här räcker det heller inte med att bara titta på siffrorna. Den som sticker ut positivt just nu är Therese Lindgren som har en bit över 1000 kommentarer i snitt på sina senaste 20 inlägg (1136 st). Men siffrorna varierar enormt beroende på innehåll. Ett inlägg är en tävling där man ska kommentera för att vinna och detta inlägg har mer än 3700 kommentarer. Ett annat inlägg har bara 75 kommentarer, trots uppmaning att kommentera. Det är trots allt ganska enkelt att blåsa upp engagemanget med till exempel gilla/kommentera-tävlingar.

Antalet följare ökar, och minskar

När det gäller antalet följare så är det väldigt blandat. Man kanske kan förvänta sig att det är en kontinuerlig tillväxt, men 9 av 29 konton minskar istället, ett par av dem med över 4%. Träningsprofilen Linn Löwes har en imponerande tillväxt och har ökat från 2,1 miljoner följare till över 2,5, en ökning på hela 22%, vilket är starkt när man redan är ett av de största kontona.

Allra snabbast växer dock inredningsprofilen Hesho Hama Rashid som ökat med hela 36% sedan i december.

Har coronaviruset påverkat svenska influencers?

Det är naturligtivs mycket svårt att säga. Dels vet vi inte vad som påverkar följare och engagemang, dels är urvalet jag titta på relativt litet. Men nog finns det en nedåtgående trend som i tiden sammanfaller med utbrottet för covid-19.

Den influencer som har flest följare är Anna Nyström. Hon hade under senare delen av förra året en tillväxt på i storleksordningen 100.000 följare per månad. Ibland mer, ibland mindre. Men sedan årsskiftet har tillväxten dalat kraftigt och i maj till och med blivit negativ. Detta är en tendens vi kan se hos flera influencers, alltså att de som tidigare stadigt vuxit under senvåren och framförallt maj 2020 tappat följare.

Så sannolikt har coronakrisen haft en negativ inverkan på många av våra största profiler i sociala medier. Vissa segment av marknaden har säkert påverkats mer än andra. Influencers inom resor har förstås haft oerhört svårt att fylla sitt flöde med aktuellt innehåll och att ta nya betalda uppdrag. Det ska bli spännande att se utvecklingen framåt.

Fotnot: Instagram-statistiken har analyserats med hjälp av Socialblade.com.

Ni hittar mig på Instagram som @kullin

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Hans Kullin (@kullin)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *