Flygskam och tågskryt – här är resetrenderna på Pinterest för 2020

 

Resetrender på Pinterest 2020

Statistik över hur vi söker efter information i sociala medier kan ge oss bra insikter i konsumenters beteenden och i olika trender. På Pinterest söker många efter inspiration kring bland annat resor och under året som gått har trenden varit tydlig med mer fokus på hållbarhet och resmål som inte är överbelastade av massturism. De svenska nyorden ”flygskam” och ”tågskryt” nämns också som typiska för den rådande medvetenheten kring resandets klimatpåverkan.

Resetrender 2020 enligt Pinterest

Tågresor: I takt med att medvetenheten om flygets klimatpåverkan söker allt fler efter miljövänligare alternativ för semesterresor, som tågresor. På Pinterest hittar du tips som ”5 anledningar att resa med tåg genom Schweiz” och ”Med tåg genom Europa på 25 dagar”. Sökningar efter inspiration kring tågresor har ökat med 107%.

Återanvändbara reseprylar: Intresset ökar för att ta med sig miljövänliga reseprodukter och tips på hur man packar smartare, med förpackningar som går att återanvända och som inte medför onödigt skräp. Sökning på ämnet har ökat med 48%.

Staycations eller hemester: Ett sätt för resesugna att minska sin klimatpåverkan är förstås att semestra på hemmaplan. Sökningar på weekend staycations ökade med 38%.

Miljövänliga städer: Många vill resa till städer som ligger i framkant när det gäller miljöarbete.  Pinterest-sökningar om gröna städer ökade med 47%.

Bilden nedan är på husen Bosco Verticale i Milano och ett exempel på modern arkitektur med inriktning på hållbarhet och miljö.

Bosco Verticale
Bosco Verticale

Bondgårdssemester: Lantligt boende på jordbruk blir allt mer populärt. Agriturism eller bondgårdsemester är ett sätt att resa och bo på ett lantbruk, där man kanske kan hjälpa till med vissa aktiviteter eller bara bo i lantlig miljö. Tips på ”agritourism” ökade med 57%.

Utlandsstudier: Intresset för att studera utomlands ökar och på Pinterest kan man hitta tips på allt från intressanta skolor och städer, till speciella appar och packningslistor. Typiska pins har rubriker som tex ”20 saker du behöver veta innan du pluggar utomlands” och ”Den ultimata guiden till att studera i Barcelona”. Sökningar på utbildningar utomlands ökade med 32%.

Reseberättelser: Pinterest är en guldgruva när det gäller att söka efter erfarenheter och upplevelser från olika resmål. De bästa tipsen får man ofta från resebloggare som dokumenterat sina resor.  Sökningar efter ”Travel stories” ökar med 125%.

För mina reseberättelser, läs gärna min reseblogg ”The World is Kullin”.

Reseblogg
Min reseblogg – The World is Kullin.

Miljövänliga resor: Via tips på Pinterest kan fler hitta smarta nya sätt att minska sitt koldioxidavtryck medan de upptäcker världen. Intresset för miljövänliga resor ökar med 73%.

Minskat koldioxidavtryck: Många vänder sig också till Pinterest för tips på hur man kan resa med minimalt utsläpp av koldioxid. Liknande sökningar ökade med 86%.

Läs mer om årets trender på Pinterest här. 

Följ mina resebilder på Pinterest här.

Stockholm

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *