Så får du tillbaka ditt kapade varumärke på Twitter

Gårdagens debacle för Com Hem aktualiserade frågan om vad man som företag bör göra om namnet eller varumärket kidnappats på Twitter. Någon har registrerat användarnamnet @comhem på Twitter och sprider negativ information om företaget. Dagen efter näthaveriet har Com Hem nu förstått grejen och registrerat ett företagskonto på Twitter. Men man har inte bett att få @comhem som användarnamn utan har istället registrerat @comhemab.

Det innebär att den bisarra situationen nu har uppstått att @comhemab konverserar med @comhem på Twitter, men det är inte företaget som sitter på ”rätt” adress.

comhemab

comhem

Jag förstår intentionen, de vill snabbt komma ut på Twitter och hinner inte vänta på att de juridiska kvarnarna ska mala så att de får tillgång till sitt varumärke på Twitter. Kanske har de redan en process igång som ska tvinga piraten att lämna ifrån sig @comhem-kontot. För egentligen är det inte så komplicerat att få tillbaka sitt kapade Twitter-konto. Twitter skriver såhär om Trademark Violation:

Using a company or business name, logo, or other trademark protected materials in a manner that may mislead or confuse others may be considered trademark infringement.  Accounts with clear INTENT to mislead others will be immediately suspended. 

Man kan lätt rapportera missbruk av varumärken genom att anmäla direkt på Twitters hemsida.  Följ instruktionerna och sedan är det bara att invänta respons från Twitter. Hur snabbt det går har jag ingen information om, men enligt kommentarer hos bland andra Jeremiah Owyang så verkar processen ha gått relativt smärtfritt.

3 reaktioner till “Så får du tillbaka ditt kapade varumärke på Twitter”

 1. Hejsan,

  Skrev ett inlägg om hur man gör rent praktiskt för att återta ditt varumärke för ett tag sedan. Kan av erfarenhet säga att det är väldigt smärtfritt om man bara hör av sig till rätt adress. Annars tar det ohygligt lång tid.

  Följ instruktionerna nedan så ska det gå bra.

  Un-Brandjack your Brand on Twitter
  jesperastrom.com/social-information/un-brandjack-your-brand-on-twitter

  Hälsningar,
  Jesper

 2. Deeped – jag har sagt det förut och säger det igen – det är precis tvärtom. Vi hjälpte företagen att rädda sina Bloggy-konton. Exempelvis har ju Comhem fått sitt Bloggy-konto av oss, som de inte använt i den här krisen, uppenbarligen.

  Frågan är varför deras PR-byrå INTE reggat comhem på Twitter åt dem tidigare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *