Så lägger du till en Facebook ”Gilla”-knapp i WordPress

Med 400 miljoner medlemmar börjar Facebook bli en riktig maktfaktor på nätet. När man nu rullar ut funktioner som ”gilla-knappen” på sidor utanför den egna sajten, då är det sannolikt att det kommer påverka vårt beteende och den trafik som flödar mellan olika sajter. Genom att lägga till en Like/Gilla-knapp på din blogg har du möjlighet att få ytterligare trafik från Facebook, genom att dina besökare tipsar sitt nätverk om dina fantastiska blogginlägg.

facebook-like-button-wordpress

Att lägga till en Facebook Gilla-knapp till varje enskilt inlägg i din WordPress-blogg är mycket enkelt, även om det inte verkar ha kommit några plugins ännu. Gå in i din panel i WordPress och gå till Utseende och Redigerare. Där kan du ändra i ditt WordPress-tema. Öppna sidan som heter ”Enskilt inlägg”, single.php, och leta upp the_content(). Därefter går du in på den här bloggen, där jag hittade instruktionen, och kopiera koden som står i den lilla textrutan. Klistra sedan in koden precis före eller efter the_content(). Spara, sedan är det klart.

Det går också att ställa in om bilder på de som gillat dina inlägg ska visas eller ej. Beskrivning på hur du gör det finns även det på ruhanirabin.com.

Uppdaterat: Sedan detta inlägg skrevs har en mängd olika plugins lanserats för Facebook-like-knapp. Sök efter ”Facebook like WordPress” eller se till exempel den här plugin-sidan.

19 reaktioner till “Så lägger du till en Facebook ”Gilla”-knapp i WordPress”

 1. Hej Hans, jag får inte till detta för jag hittar inte sidan ”Enskilt inlägg” eller Single php. När jag går inte på utseende finns där bara Tema, Widgets, Tillägg, Temainstllningar, Typekit fonds samt Ändra CCS. Fastnar här..kan du hjälpa mig vidare? Så tacksam för svar.

 2. Hej Charlotte, jag antar att du har din blogg på nånting.wordpress.com och då funkar inte ovanstående. Inte vad jag vet iallafall. Det är skillnad på redigeringsmöjligheterna i en blogg, som min, där man laddat ner WordPress och installerat på sitt webbhotell, mot en där den ”hostas” hos WordPress.com.

  Det kanske finns någon väg runt detta men jag känner inte till det.

 3. Den verkar även gå att lägga in på index.php-sidan (gör man Like på ett inlägg, blir det like BARA på det inlägget). Bra att ha den där också tycker jag.

 4. Perfekt att det alltid finns vänligt folk som svarat på det man undrar, inte sant? Kände att det var dags att hänga med på Facebook-tåget med min blogg, så en liten gilla-knapp fick det allt bli!

  Återigen tack för tipset.

 5. Hejsan, Snubblade över din hemsida nu när jag letade efter svar på några av mina frågor, Jag la till Gilla knappen igår på min blogg.se men jag hade nog missuppfattat funktionen. Den hamnar på alla inlägg och de står att Nina o lina och 195 andra gillar detta. Men så står det på alla inlägg. jag fick för mig att man kunde ”gilla” just ett specefikt inlägg o att de sen visar sig på dens facebook sida vilket inlägg det gillade. Oj vad rörigt det blev, hoppas du förstod. Mvh

 6. Hej!
  Jag gjorde en gilla knapp på min blogg, fick koden i iframe kopierade in under mina inlägg men jag har slarvat bort koden och den finns inte kvar om jag kollar i mina gamla inlägg :(. Hur gör jag för att få tillbaka min kod?
  Mvh Alltfordig

 7. Hej!

  Tack för den pedagogiska hjälpen jag fick här för att lägga in en gilla knapp. Min fråga är kanske lite märklig, men när jag gillar ett inlägg så hoppar värsta mystiska lilla bilden (från min sidebar) in på facebook istället för den i inlägget. Och det känns märkligt att gilla ett inlägg med fotografier med ett par och vips så är det ett rådjur på fejsan.

  Är det något du vet hur man kirrar?

 8. Det blir likadant för mig som för Malin ovan.
  När man gillar ett inlägg hos mig kommer det upp en random bild från min sidomeny – även om jag har bild i inlägget (som borde komma upp tycker man)..

 9. Nu har jag bytt från ”Gilla” till ”Rekommendera” & mina rekommendationer kommer inte upp på nyhetsflödet på FB (endast på min profil – med en random bild från min sidomeny som sagt).

  Jag provade ett rekommendera en artikel i en tidning & den rekommendationen kom däremot upp i nyhetsflödet.

  Något geni som vet hur det här går att fixa? 🙂

 10. Hej Malin och My.

  Jag hade samma problem och tror det beror på ändringar FB gjort nyligen för att få Like-knappen mer lik Share-knappen.

  Ser att du redan fått ett bra tips på din blogg lilija.com om att installera följande plugin: http://wordpress.org/extend/plugins/facebook-like-thumbnail/

  Den tar första bilden i inlägget och gör till en thumbnail när du gillar inlägget.

  Hoppas det funkar för er också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *