Gratis julstädning drar fans på Facebook

Karlstad-företaget Hemänglarna erbjuder hushållsnära tjänster och startade den 16 november en utlottning på Facebook av 6 timmars gratis julstädning. Genom att gilla Hemänglarnas sida på Facebook och sprida inbjudan vidare deltar man i utlottningen. Hittills har nästan 11.000 personer anmält sig till tävlingen och ytterligare 117.000 har fått inbjudan. Det är naturligtvis fantastiskt bra siffror, även om NWT missförstår när man säger i rubriken på den här artikeln att företaget fått 70.000 fans. Så är det förstås inte, men det är kul att se hur snabbt det går att nå ut till många människor genom att ge bort saker gratis.

Flera amerikanska undersökningar pekar på att det är just erbjudanden och kampanjer som amerikaner anger som främsta skäl till att följa företag på Facebook. I min svenska bloggundersökning Bloggsverige 5 från 2010 svarade bloggande svenskar att de gärna följer företag på Facebook och Twitter för att ta del av erbjudanden. Det var den nästa vanligaste anledningen efter ”att visa för andra att jag gillar företaget”. Sedan återstår att se hur många av Hemänglarnas fans som stannar kvar efter tävlingens slut. Jag anar att det har ett ringa värde både för företaget och fansen som inte bor i Värmland att de fortsätter ”gilla” företaget i längden.

Bloggsverige 5, tabell därför gillar vi företag på facebook och twitter

Sedan finns det vissa tveksamheter i upplägget. Bland annat stipulerar Facebooks tävlingsregler, punkt 2.3 att man inte får marknadsföra en tävling som är ett lotteri om man vänder sig till den svenska marknaden. Dessutom saknas vad jag kan se en disclaimer i formen ”This promotion is in no way sponsored, endorsed or administered by, or associated with, Facebook…”

Andra begränsningar som finns rör till exempel att medverkan i tävlingen inte hänger på att man gör någon aktivitet på Facebook, som laddar upp en bild mm. Däremot är det helt ok att ha som krav att man gillar företagets Facebook-sida. ”You may, however, condition entry to the promotion upon becoming a fan of a Page.” Det är inte så konstigt, eftersom det ligger i Facebooks intresse att fler kontakter knyts med varumärken på sajten.

En kommentar till “Gratis julstädning drar fans på Facebook”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *