Har bloggen tappat inflytande?

Jag har bloggat sedan februari 2004 (först på Media Culpa och sedan 2009 även här) och jag märker en stor skillnad i vilka reaktioner mina blogginlägg genererar i bloggosfären. Under senare år har antalet länkar från andra bloggare minskat allt mer och det kan inte bara bero på att jag har blivit tråkigare.

Idag är det sällan som någon kommenterar, ger sin syn eller bygger vidare på det jag skriver om. De inlänkar som kommer från andra bloggar idag är i stort sett uteslutande av typen ”länktips” – man hittar intressant information på nätet och samlar ihop några länkar med eventuella korta beskrivningar på sin blogg.

Nu ska man vara försiktig med att döma världen helt och hållet efter sig själv, men nog kan man misstänka att antalet länkar mellan bloggar har minskat de sista två åren? Ett annat tecken på det är till exempel topplistorna på Bloggportalen. Visserligen är inte Bloggportalen något under av tillförlitligthet, men för inte så länge sedan krävdes det åtminstone ett tiotal bloggar som länkade till din blogg för att du skulle vara med på topp 10 i kategorin ”Reklam & PR”. Som synes nedan så räcker det med 2-3 bloggar som länkar för att hamna där. En enda länkande blogg räcker för att komma på topp 30. En ”normal” nivå på mina bloggar hade idag räckt till en placering på listan över de allra mest länkade bloggarna totalt sett.

Bloggportalen mest länkade inom PR o reklam

Anledningen till att jag tar upp det här är ett inlägg från utvecklingsbloggen på SvD.se. Där visas hur många blogglänkar svd.se fått sedan januari 2010 och hur många unika bloggar som länkar dit under samma tid. Trenden är tydlig, antalet blogglänkar ligger ganska stabilt eller minskar något och framförallt minskar antalet unika bloggare som länkar.

svd twingly antal blogglänkar

svd.se unika bloggare som länkar

Frågan som svd.se ställer sig är om bloggarna har tappat i betydelse eller om det minskade länkandet beror på stagnation för den typ av bloggar som länkar till nyhetssajter. Jag har inget svar på det, men låt oss tänka högt. För det första, vad menar vi då med betydelse och för vem?

Många faktorer pekar på att allt fler bloggar. Undersökningar som ”Svenskarna och internet” visar en stadig tillväxt i antalet personer som skriver och läser bloggar. Flera av de ledande svenska bloggtjänsterna visar en betydande tillväxt i antalet bloggar, enligt personer jag talat med. Dock sker mycket av den tillväxten i åldersgrupper som de låga tonåren och ännu lägre. Det är inte den typen av bloggare som kommenterar utrikespolitik, snarare kommenterar de varandra. En slutsats av detta är att bloggen lever och frodas och har fortsatt betydelse för saker som mode och underhållning till exempel. Det är möjligt att bloggosfären pratar allt mindre ”nyheter” och allt mer ”vardag”.

Samtidigt så har både Metro, Aftonbladet och Expressen slutat stödja eller helt stängt ner sina bloggtjänster det senaste halvåret och det kan förstås ha haft en negativ påverkan på antalet blogglänkar till mediesajter. Det är inte osannolikt att de som startat bloggar på mediernas plattformar är mer benägna att  läsa och länka till mediernas artiklar än de som startat bloggar på Devote eller Blogg.se.

Antalet länkar till nyhetssajterna är starkt beroende av stora nyhetshändelser. 2010 var ett händelserikt år med både vinter-OS, fotbolls-VM och val i Sverige. Det bidrog säkert till att hålla antalet länkar uppe förra året. Det ska bli spännande att se vad Juholt-krisen fått för inverkan på antalet blogglänkar till svd.se i oktober i år. Tittar man på de artiklar som skrivits så är det många som har både 30 och 40 blogglänkar till sig, vilket är ganska mycket.

svd blogglänkar 2010 2011

Bloggosfären fick tidigt en tydlig struktur
En bidragande orsak till att den svenska bloggosfären tidigt fick stort genomslag var att det fanns några samlingspunkter som gjorde att det var lätt att få överblick över vad som var på tapeten. Knuff.se och dess systersajter Intressant.se mfl var några sådana tjänster som enkelt kopplade ihop bloggare, visade vilka nyheter som kommenterades mest och vilka bloggare som var mest omtalade. Bloggportalen var en annan sådan kraft. När dessa två har tappat i betydelse – Bloggportalen verkar vara i stort behov av lite omtanke och Knuff kommer jag inte ens in på längre – så tappar bloggosfären lite av sin gemensamma kraft, sitt momentum. Det, tillsammans med att det verkar vara dålig återväxt på bloggar inom samhälle, opinion och politik, gör antagligen att länkandet till nyhetssajter på sikt minskar.

Ett annat fenomen som jag misstänker håller på att tappa i betydelse är RSS-läsaren. När jag började läsa bloggar så var det genom RSS-läsaren som jag följde nya inlägg, men idag när det finns så enormt många informationskällor, går jag mer sällan till RSS-läsaren. Det är helt enkelt så att de bloggar eller nyhetskällor som jag själv valt ut och prenumererar på, inte helt och fullt räcker för att jag ska hålla mig up to date på vissa områden. Det räcker inte med att följa 100 suveräna bloggar när intressanta inlägg kan dyka upp lite var som helst. Istället ”hittar nyheterna mig” genom andra kanaler, främst Twitter men även Facebook. Dock använder jag fortfarande Google Reader och Bloglovin.com har nyligen nått 1 miljon användare. RSS-läsaren är inte död, men den har konkurrens av andra kanaler och det betyder också att mycket av reaktionerna kommer i dessa kanaler istället, i form av likes och retweets.

Jag tror inte att bloggen har tappat i inflytande när det gäller nyheter och samhällsfrågor. Istället har den gått från att vara ett komplement till traditionella medier till att bli en del i ett ekosystem av traditionella medier och sociala medier, där bloggosfären samspelar med onlinetidningar, Twitter, Facebook mm och tillsammans utgör de en stark kraft på vad människor tycker och tänker. Det är fortfarande så att ett enskilt blogginlägg kan ha stor effekt på en samhällsfråga. Viktor Tullgrens blogginlägg om Juholt-affären är ett bra exempel på det. Det har genererat 68 blogginlägg, 9000 likes på Facebook, delats 347 gånger på Twitter osv.

Inflytande kommer inte bara genom att agera side-kick till traditionella medier, utan genom att vara en viktig komponent i ett nätverk av sammanflätade kanaler. Jag tror att bloggen kommer fortsätta vara en viktig kanal för längre tankar och resonemang, som man inte får plats med på andra platser. Men säkert kommer bloggosfären fortsätta att förändras.

***
Följ min blogg med bloglovin

11 reaktioner till “Har bloggen tappat inflytande?”

 1. Jag ser det så här:
  1. Bloggen är i dag mogen. Den är business as usuall och får således inte samma uppmärksamhet som t.e Facebook och Twitter
  2. Konversationen sker idag inte alltid på platsen för orginalinlägget utan en kvalitativ bloggpost har troligtvis betydligt mer diskussion på facebook än i kommentarsfältet. Detta har helt klart förändrats och vi ser det tydligt i Silverbakk plattformen.
  3. Tjänster som bloggportalen och till viss del Twingly har förlorat viss trovärdighet (vilket du berör i posten också) vad avser att förutspå en sanning vad gäller bloggar. Hur många nya bloggar idag lägger till sig på bloggportalen? eller hur många utanför sveriges gränser vet vad Twingly är och pingar/anmäler sig till deras tjänst?

  Sammanfattning. Jag tror bloggen står sig bättre idag är tidigare, men vi skriver i ett annat syfte. Tiden för snabba poster och bilddagböcker är förbi och nu gör vi det mer sällan, men går djupare på ämnet och iom det så minskar även länkningarna etc. Det startas istort sett inte ett företag i dag som inte har en blogg (eller som ofta t.o.m har wordpress som plattform för hela företagets online-närvaro). I stort sett alla som vill göra sin röst hörd på internet på mer än 140t har en en blogg. Jag tror den enda skillnaden mot för ett par år sen är att hypen är borta och tack och lov är bloggen ny mogen.

 2. Tror det mer handlar om att diskussionerna decentraliseras och hamnar på andra platser än i själva blogginläggen. Tex Facebook grupper etc.

  Bloggen blir mer ett publiceringsmedia än diskussionsforum.

  /M

 3. Tror ni har rätt i era kommentarer. En sak som jag också funderat på är om inte Facebook och Twitter också stulit mycket av reaktionerna på tidningsartiklar, alltså att istället för att blogga om nyheterna så delar vi dem på FB o Twitter med någon kommentar, för att det är snabbare, enklare och i många fall också får mer spridning. Det är mer när man verkligen vill säga något längre och resonerande som man tar till ett blogginlägg.

 4. Gjorde även en reflektion på SvD siffror. Det var ju val förra året och det innebär ofta en drastisk ökning i densitet i poster om det på tidningarnas sajter samt att den politiska bloggosfären är rätt bra på att länka in sina poster mot dessa. Dessa svenska politikbloggare är dessutom väl medvetna om att det är bra att pinga Twingly (eftersom datan var baserat på Twingly bl.a.). Så där finns nog en del av förklaringen till SvDs siffror gissar jag.

  Att diskussionen är decentraliserad är ett faktum. De flesta poster skulle jag gissa har en ratio på 5 dvs varje bloggkommentar ger 5 reaktioner på FB/Twitter. I många fall är det ännu högre (hos mig är det ofta ratio 10 t.ex) Även om jag och Mattias nu hjälper dig att påvisa motsatsen 🙂

 5. Mycket intressant vidareutveckling av mitt blogginlägg. Jag kommer fortsätta följa utvecklingen. Pinga mig gärna om ni ser något som ytterligare bekräftar eller motsäger era teorier.

 6. Grymt inlägg! Utvecklingen är skitintressant. Jag tror att ting som ”momentum” samt teknik som RSS är ringa i sammanhanget – de sociala medierna har breddat våra möjligheter att uttrycks oss än mer. Olika samtal på olika platser. Varpå bloggen tappat sin tidigare plats, i centrum av all konversation. Men även om aktiviteten bland våra kommentarer avtagit, pratas det totalt sett säkert mer.

 7. Tack Ola och Daniel, jag levererar mest frågor och inte så många svar, men det är en frågeställning som jag grunnat på en tid. Det skulle vara intressant att få mer heltäckande data från till exempel Twingly. Lär återkomma med fler vinklar på ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *