Vågar du pinna bilder från dn.se till Pinterest?

Ajour.se skrev i februari om att Dagens Nyheter hade kopplat in advokater för att kräva ersättning från en bloggare som olovligen använt tidningens nyhetsgrafik i sin blogg. Jag gissar att DN hade rätten på sin sida rent juridiskt när man tar till ett sådant grepp och grafiken är nu borta från bloggen. Jag tänker inte gå in och bedöma hur klokt det var av DN att koppla in jurister i frågan, men visst bör regler kring upphovsrätt följas. Jag brukar själv inte använda copyright-skyddade bilder i min blogg (det finns gott om bilder med CC-licens att låna på Flickr), däremot använder jag gärna grafik från pressmeddelanden, undersökningar och presentationer då de ofta distribueras just för att spridas vidare.

Men då kommer jag att tänka på nya hypen Pinterest och de bilder som delas på sajten. Pinterest har varit föremål för en debatt kring upphovsrätt och jag är ännu osäker på vad som gäller när man ”pinnar” bilder där någon annan äger de immateriella rättigheterna. Ska man läsa deras Terms of Service så läggs hela ansvaret på individen som pinnar bilder och där denne ska säkra att man har rätt att lägga upp bilderna.

Med ovanstående blogg-debacle i åtanke får man ställa sig frågan om man bör och vågar pinna bilder från dn.se på Pinterest. Som ni ser är det redan ganska vanligt att bilder från DN hamnar på Pinterest. Om och när kommer DN att börja jaga folk som delar deras bilder på Pinterest?

pinterest-dn

7 reaktioner till “Vågar du pinna bilder från dn.se till Pinterest?”

 1. Får man inte ”dmca notice” när någon vill ta bort filmer/låtar/bilder som är skyddade av någon?

  Annars kan man ladda upp bilderna anonymt på imgur.com och bädda in de på sin blogg?! 🙂

  Men jag trodde alltid att man kan ta skärmdumpar och lägga upp på sin blogg så länge man länkar till källan på samma sida..

  Bra iaf att de här frågorna får uppmärksamhet nu. Upphovsrätt handlar inte bara om musik och film som många tror.

 2. Pinterest har ju släppt möjligheten för sidor (som DN) att inte tillåta pins hos dom (se nedan) så känns ju lättare för DN att göra detta än att faktiskt jaga alla personer som pinnar.

 3. @fisher Det är en bra poäng och en smidigare väg att gå förstås. Nu säger jag inte att DN eller något annat media faktiskt kommer att agera på bilder eller grafik som är pinnat på Pinterest, men efter att ha läst artikeln på Ajour så måste man ändå ställa sig frågan, om en tidning skickar jurister efter en bloggare så finns det ju en risk att man gör samma sak med Pinterest. Jag tror inte att det kommer att ske, men om det finns en risk att bli stämd på tusentals kronor så kanske man bör dra öronen åt sig.

 4. Jag varken använder deras bilder eller länkar till dem. Om de är så ivriga att bli lämnade i fred vore det oartigt att tvinga på dem nya läsare.

 5. Jag tycker amerikanska tidningen Shape har gjort en bra grej. De har ett eget Pinterestkonto o lägger upp bilderna i olika knäck med taggning och länkning direkt sin sajt där artikel ligger. De använder Pinterest proaktivt för att öka antalet läsare.

  Om jag minns rätt har både film- och musikbranschen jagat nedladdare tills streamingtjänsterna slog igenom. Deras intäksströmmar har förändrats och det kommer även DN att göra. Liksom alla andras. Då kan det bli naturligt att istället för att skydda användningen av det egna materialet, som skivindustrin gjorde, bli aktuellt att hitta spindlarna inom social media och maximera räckvidden. Underlätta för användarna att länka till huvudkällan genom att bädda in den i bilder och texter. Minnet säger mig att det finns en del amerikanska magasin som har kodat bilder på det viset. Har inget direkt exempel men jag har sett det.

  Överlag märks det att upphovsrättsdiskussionen har gjort sitt inom musik, inte är den största frågan inom film och nu kommer att ligga tung över tidning, böcker och social media. Bloggare som stämmer andra bloggare för att de inte har respekterat Curator’s code. Det är en intressant utveckling och det skall bli mycket intressant att se vad som står i den här typen av kommentarsfält om några år. Det skall bli jätteintressant att se vad du säger om detta, Hans, om 2-3 år.

  Jag tror att känslan av credd är en sak – man vill tillskrivas sina idéer. Affärsmodellen är en annan. Sen är frågan om de bästa o mesta idéerna ger störst kassaflöde. Ser man till musik har jag inte fått det intrycket, men jag kan ha fel. Vad tror ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *