Fler sidor av historien om hockey-killen i Gefle Dagblad

Jag skrev ett inlägg häromdagen om konsumentmakt i sociala medier där jag resonerade lite kring hur snabbt olika historier idag sprids via Facebook och Twitter. Risken, menade jag, är att vi är lite för trigger happy när det gäller att dela och gilla olika historier som konsumenter sprider där de är kritiska mot företag, eller där individer påstår sig blivit illa behandlade av någon myndighet eller organisation. Konsumentmakten är i sig något väldigt positivt, men det finns också en risk i att det går för fort och att vi tar för givet att en version av en händelse är den enda sanna.

En av de mer omdiskuterade historierna i sociala medier de senaste dagarna är insändaren i Gefle Dagblad där en mamma berättar om hur hennes åttaåriga son blivit petad från hockeylaget. Insändaren ”Min son kommer inte att spela den cupen” har hittills delats 14.400 gånger på Facebook och 900 gånger på Twitter, enligt Sharedcount.com. Det är en gripande historia som är lätt att sympatisera med och dela vidare.

Nu har Aftonbladet pratat med lagets tränare som ger en helt annan bild av det som hänt. Bland annat att pojken spelat i ett lag med ett år äldre pojkar och att de anser att han borde spela med jämnåriga nu när ett sådant lag har bildats. Klubben menar alltså att han inte alls blivit petad utan att man vill att han ska få spela med en mer lämplig årgång spelare.

– Jag är helt för en kritisk granskning av ungdomsidrotten, men jag upplever att medierna har blåst upp det här och publicerat saker vind för våg. Då bli det lätt onyanserat. Alla föreningar i distriktet blir berörda av det här, säger lagets tränare.

Poängen här blir återigen att en version av en händelse snabbt sprids som den enda rätta versionen. Att kritiskt ifrågasätta sanningshalten i olika nät-snackisar är och förblir viktigt. Jag gissar att konsulter som arbetar med krishantering i sociala medier inte kommer att vara sysslolösa de kommande åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *