DN har problem med statistiken

Jag reagerade idag på en notis i Dagens Nyheter med rubriken ”Microsoft föll platt”. Enligt notisen hade försäljningen av den nya surfplattan Surface blivit ett fiasko. Men statistiken baseras på att man vid ett tillfälle stått utanför en butik i en stad i USA och observerat vad kunder handlat. Detta under en tvåtimmarsperiod. Detta är förstås en helt vansinnig statistik att hänvisa till i Sveriges största morgontidning. Tänk er vreden i sociala medier om en tidning sågat iPad på samma grunder.

microsoft-surface

Tydligen har DN problem med att tolka statistik och undersökningar på ett trovärdigt sätt. I en annan artikel idag uppger tidningen att var tredje svensk sjuåring har en smart telefon. Statistiken kommer från en undersökning som gjorts på uppdrag av Telenor och som gått ut i ett TT-telegram.

telenor sjuåringar mobiltelefon dn

Här gör DN ett misstag när tidningen tappar bort att siffran gäller sjuåringar som har antingen mobil eller en smart telefon, alltså inte enbart de som har en egen smart telefon. Sedan görs ett annat stort misstag när de säger att resultaten är giltiga för alla svenska barn. Om jag försår saken rätt så stämmer nämligen inte detta (dessutom är siffran avrundad uppåt från 31,2 % till en tredjedel).

Såhär säger man att urvalet har gått till. 

”Totalt kontaktades 1248 föräldrar med helt eller delvis hemmaboende barn i åldern 4-11. Av dessa fick 1000 stycken, där smartphones eller surfplattor fanns i med i familjekontexten, svara på en online-enkät med frågor riktade till föräldrar.”

Notera att det bara är barn i familjer där det finns tillgång till smarta telefoner eller surfplattor som ingår i undersökningen (alltså 80 procent av respondenterna). Det är lite svårt att uttolka hur statistiken sammanställts, det kan vara så att man har dragit slutsatser baserat på basen 1248, men det verkar inte så.

Frågan om hur stor andel sjuåringar som har egen mobiltelefon är ställd till basen 634 respondenter, vilket alltså troligen kommer från de 650 barn som ingått i undersökningen efter att de hushåll som inte har smart telefon eller surfplatta har gallrats bort. Det skulle innebära att 31,2 procent av sjuåringarna i de hushåll som har tillgång till de här prylarna har egen mobil.

DN:s rubrik ”En av tre sjuåringar har egen smart telefon” skulle istället lyda såhär för att vara helt korrekt:

”31,2 procent av sjuåringar i hushåll med tillgång till smart telefon eller surfplatta, har en egen mobil eller smart telefon.”

Jag inser också att en sådan rubrik inte går att skriva i en tidning, men det visar lite hur man genom att slarva med fakta gör en nyhet till något betydligt större än vad som egentligen är sant. Ibland undrar man om de som sätter rubriker verkligen läst texten noga. DN och andra medier har lite att arbeta med när det gäller källkritik.

Fotnot: Vill man titta närmare på hur stor andel av hushållen som har tillgång till smart telefon och surfplatta, samt hur många sjuåringar som har tillgång till smart telefon, kan man också titta på undersökningen Svenskarna och Internet 2012. Där finns mer information att hämta. [PDF]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *