Falska konton på Instagram lovar gratis årskort på Liseberg

Den senaste veckan har jag bloggat en del om att svenska företag fått se sina varumärken kidnappade på Instagram av bedragare. En norsk kille låtsades vara SAS officiella konto på Instagram och lurade fler än 14.000 följare att de skulle få två flygbiljetter till New York inklusive femstjärnigt hotell. Sedan uppdagades att företag som SF Bio, Espresso House och Abercrombie & Fitch också utsatts för fejkade konton där även tusentals unga lurades att uppge sina mejladresser i kommentarerna.

Metro skrev häromdagen att ett falskt konto utgav sig för att vara Gröna Lund och ge bort gratis åkband, även det förstås var bedragare. Men vågen av kapade varumärken på Instagram stannar förstås inte där. Liseberg är ett annat företag som drabbats av dessa falska konton. Inte mindre än 13 falska Lisebergs-profiler finns på Instagram där i stort sett alla utlovar gratis åkband eller någon annan fördel om man följer eller uppger sin mejladress.

Liseberg falska konton på Instagram

Ett konto som heter @lisebergofficial med 853 följare har funnits i nästan ett år och verkar jobba hårt på att framstå som seriöst. Men ska man tolka kommentarerna så är inte detta konto inte alls Lisebergs. Och det finns inga spår på Lisebergs sajt att de skulle ha ett Instagram-konto. Enligt kommentarer så ska Liseberg ha informerat om detta på sin Facebooksida.

Tydligen har skojarna vid något tillfälle angett att One Direction skulle komma till Liseberg och att de hade 6 stycken backstagepass att dela ut. Ni förstår kanske besvikelsen bland hängivna fans när det visade sig vara båg. Såhär ser de besvikna kommentarerna ut på Instagram.

Liseberg falsk info på Instagram

Men även nyare bluffkonton har startats den senaste veckan, tex @lisebergofficiell som påstår sig dela ut 5000 årskort på Liseberg till sina följare om de uppger sina mejladresser.

Varumärken som drabbas av dessa skojare riskerar förstås att deras varumärken tar skada, inte minst om det falska kontot ser trovärdigt ut, som i fallet med konserten med One Direction. Flera personer skriver riktigt arga kommentarer som tycks riktade mot Liseberg. Självklart är det illavarslande att detta konto fortfarande är igång 44 veckor efter att bilderna laddas upp. Kontot ser trovärdigt ut och det är inte självkart att man på en gång kan lista ut att det är falskt.

Bedragare polisanmäld av SAS
Detta börjar redan bli ett rejält problem, för Instagram (och dess ägare Facebook), för företag och för användare. Vi användare måste självklart bli mycket mer kritiska mot den här typen av lurendrejerier. Sedan behöver Instagram bli mycket bättre på att snabbt få bort konton som inkräktar på andras varumärken eller som är falska och uppvisar bedrägligt beteende. De som gör detta kanske tycker att de har kommit på ett riktigt listigt sätt att nå många följare och samla på sig mejladresser att spamma. Men det kan få konsekvenser som är allvarliga. Den unga norsk som lurat tusentals på Instagram har inte bara rapporterats till Instagram. SAS har även polisanmält honom för hans lilla stunt, som han skryter vitt och brett om på Facebook.

Några korta råd till företag som vill slippa hamna i samma situation som Liseberg och de övriga.

1. Se till att ha en bra bevakning av sociala medier så att du snabbt kan fånga upp när det börjar pratas om ditt varumärke.

2. Registrera de mest uppenbara varianterna av ditt varumärke på de största sociala nätverken.

3. Använd det. Alltså, se till att ha en åtminstone begränsad närvaro på nätverk som Instagram. Det är en liten ansträngning och du får lättare att kommunicera och varna andra när någon utger sig för att vara dig i sociala medier.

4. Rapportera bedragare och be andra hjälpa till att spammarkera så nätverken snabbt kan agera. Och följ upp att bedragarna försvinner. Ett fejkkonto ska inte få ligga kvar i 44 veckor och låtsas vara du.

8 reaktioner till “Falska konton på Instagram lovar gratis årskort på Liseberg”

  1. 5. Skapa en sida på eran sajt där ni listar alla era officiella konton så att användarna kan verifiera äkta konton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *