Så tog Coop tillbaka sitt kapade varumärke på Instagram

Jag har skrivit en del här på bloggen om falska konton på Instagram som lurat tusentals att de är kända varumärken som SAS, SF och Liseberg. En hel del av dessa falska konton finns kvar en lång tid efter att företagen uppmärksammats på deras existens. Som utomstående är det svårt att veta om det beror på företagens ointresse att lägga resurser på att stänga ner dem eller på att det är svårt att få Instagram att föra över varumärken till dess rätta ägare.

Så jag tänkte göra ett undantag från min princip att inte skriva om mitt jobb här på bloggen och berätta hur vi på Coop lyckades stänga ner ett liknande bluffkonto på nolltid.

Det finns ett flertal konton på Instagram med namn som i olika utsträckning kan bedömas tillhöra Coop. I stort sett samtliga av dessa är inaktiva och helt harmlösa, men ett konto var av bluffkaraktär och utgav sig för att tillhöra Coop Konsum. Så här såg profilen ut:

coop konsum instagram

Naturligtvis kunde vi inte låta någon utge sig för att vara Coop och falskeligen utlova presentkort till följare. Så vi gjorde en anmälan om varumärkesintrång, information om detta hittar du här. Bland den information du behöver uppge finns till exempel registreringsnummer för varumärket som har utnyttjats olovligen.

Snabb hantering
Det falska kontot stängdes ner samma dag som vi skickade in vår anmälan. Sedan tog det ytterligare en vecka innan det falska kontot överfördes till ett konto som vi hade registrerat temporärt. Så på mindre än ett dygn fick vi bort bluffmakarna från Instagram och på en vecka kunde vi själva börja använda kontot aktivt om vi ville.

Det är naturligtvis en bedömningsfråga hur mycket resurser man som företag ska lägga på att jaga konton som utnyttjar ens varumärken. Man får värdera vilken potentiell skada intrånget kan göra och därefter besluta om man ska hålla det under bevakning eller agera.

Men vår slutsats var iallafall att företag vars namn utnyttjas olovligen på Instagram iallafall inte kan skylla på långsam hantering från Instagram. Vill du få bort konton som använder ditt namn så är Instagram mycket snabba på att hjälpa till.

För att ta ägarskap över ett konto som gör intrång på dina varumärkesrättigheter så gör du såhär:

– registrera ett temporärt Instagram-konto dit det andra kontot kan överföras
– ta fram uppgifter om ditt varumärke, bl a registreringsnummer och vilket kontor det är registrerat på
– alla fakta du behöver finns listade här: http://help.instagram.com/535503073130320/
– fyll i informationen i formuläret du hittar här: http://help.instagram.com/customer/portal/emails/new

Har du gjort rätt och att Instagram bedömer att dina krav är giltiga kommer de troligtvis att hjälpa dig relativt omgående.

Coop finns på Instagram under namnet @CoopSverige: http://instagram.com/coopsverige och med samma namn på Twitter: https://twitter.com/coopsverige

Läs gärna mina övriga blogginlägg om Coops sajt här.

2 reaktioner till “Så tog Coop tillbaka sitt kapade varumärke på Instagram”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *