Falska konton på Instagram tas inte bort

Som jag skrivit om ett par gånger tidigare så har svenska företag drabbats av falska konton på Instagram. Bland annat har ett flertal falska konton öppnats för Liseberg, SAS, SF och Espresso House och lurat tusentals att följa, gilla och till och med uppge sin epostadress publikt i förhoppningen att de ska erbjudas saker gratis. Dessa konton har anmälts till Instagram och en del är borta. Andra har helt enkelt bytt namn och tagit med sina följare. Den unge norrman som låg bakom ett fejkat SAS-konto, och som också polisanmälts av SAS, har nu 55.000 följare på sitt privata konto. Detta lär han ha fuskat sig till.

Men ett problem är att det tar tid att bli av med de falska kontona. Jag räknar till åtminstone 17 falska SF-konton som legat kvar i cirka fem veckor trots spamanmälningar. Nu har det dessutom tillkommit ytterligare ett till: @sfbio_official med 234 följare, som för fyra dagar sedan publicerade en bild där de vill att man ska uppge sin epostadress i utbyte mot två biobiljetter.

sf bio instagram

Drabbas man som företag av liknande bedrägerier är det viktigt att agera snabbt, vilket SF gjorde när de väl blev informerade om detta (de verkade inte känna till det förrän bl a jag tog upp saken). Men minst lika viktigt är att följa upp att kontona verkligen försvinner. Det ska inte behöva ta fem veckor att stänga ner ett konto, så följ upp och ligg på igen om inget händer.

En kommentar till “Falska konton på Instagram tas inte bort”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *