Uthängda som hästtjuvar på Facebook var oskyldiga

SandyRykten och myter kan spridas med en enorm fart i sociala medier. Ni kanske minns den falska bilden från stormen Sandy (Frankenstorm) i New York som delades över 650.000 gånger på Facebook? Källkritik är inte alltid vår starka sida när vi gillar och delar saker i sociala nätverk. Det mesta är harmlöst men ibland får det stora negativa effekter för personer som utmålas ha gjort något de är oskyldiga till.

Polisen i finska Jakobstad varnar för en lynchmobb i sociala medier efter att en kvinna våldtogs. En person man trodde var skyldig pekades ut på nätet och samma sak hände kring en misstänkt pedofil i samma region. Kommentarer som ”Bind fast honom på en påle mitt i byn” publicerades vilket har fått den lokala polisen att uppmana människor att ta sig en funderare innan man delar saker på tex Facebook.

”Polisen behöver inte en lynchgrupp i de sociala medierna och ännu mindre behöver polisen en fysisk sådan som går runt och verkställer domen”, säger polisen.

Risken är dels att en oskyldig pekas ut, dels att människor hetsas att ta lagen i egna händer och ta till våld mot en misstänkt gärningsman.

Bild på hästtjuvar spreds på Facebook
Här i Sverige har nyligen ett nätdrev gått mot några okända män som misstänktes vara hästtjuvar. Ett inlägg på Facebook har enligt Arbetarebladet delats mer än 20.000 gånger. Några män har setts titta på hästar vilket väckt misstänksamhet. Ett inlägg lyder:

VARNING HÄSTÄGARE I GÄSTRIKLAND !!

I en Fb grupp, hästfolk i Gävleborg, finns denna varning.

Det åker några italienare och spanar in hästar i hagar senast observerade i Valbo. Vad de är ute efter vet man inte. De påstod att de gillade att fota hästar,men hade ingen kamera !!! Varna era hästägarvänner ifall det är sådana som stjäl hästar och säljer till slakt eller liknande eller förgriper sig på hästarna.

Några hade pratat med dom och undrat vad de gjorde vid hagarna. De la även ut regnr på bilen (hyrbil), och en dålig bild på längre avstånd. Polisen är underrättad och sa åt folk att hålla ordentlig koll på sina hästar då det troligen handlade om hästtjuvar
//marina

Utpekade var oskyldiga
Männen som gick att identifiera på bilderna visade sig dock vara några italienare som arbetade på Sandvik och hade tråkigt. De var hästintresserade och åkte därför runt och tittade på några olika gårdar. Polisen dementerade snabbt att det skulle röra sig om något annat än utländska gästarbetare som uppskattade den svenska naturen och gästfriheten.

Vi håller på att bli ett samhälle av paranoida skvallerbyttor, vilket allt som oftast drabbar de som är lite annorlunda och bryter normen. Män vid en hästgård, dessutom med mörkt hår, då är de nog kriminella? Även om de vill väl så tycker jag att alla som bidragit till att sprida denna historia bör skämmas en smula.

Så återigen, jag upprepar ett gammalt mantra – tänk efter innan du delar något i sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *