Ryanair stoppar piloterna i sociala medier

Jag har aldrig flugit med Ryanair och jag har inga planer på att någonsin göra det. Jag tycker att företaget har en usel personalpolitik, sexistisk marknadsföring och en syn på sina kunder som går emot det mesta som jag står för. På Ryanair finns enligt uppgift inga fackföreningar och de försök som gjorts har motarbetats av företagsledningen. Dessutom verkar företagets vd Michael O’Leary ha värderingar som hämtade från femtiotalet och det är inte menat på ett positivt sätt.

Därför är jag inte särskilt förvånad när jag läser att företaget har sett till att piloternas intresseförening RPG blivit av med sina konton på både Twitter och Facebook. The Ryanair Pilot Group (RPG) säger sig representera ca 2500 piloter hos Ryanair och dess konton på Facebook och Twitter stängdes häromdagen ned på Ryanairs begäran, utan någon som helst förvarning.

”We are currently applying to obtain all ’Ryanair’ pages on all relevant social media outlets in order to prevent internet trolls masquerading as Ryanair,” sa en talesperson för bolaget.

Det är visserligen inget ovanligt att företag, med all rätt, bevakar och säkerställer att ingen använder deras varumärke olovligen. Det är till och med ett företags skyldighet att bevaka sina rättigheter på nätet, men i det här fallet ser det mer ut som ett svepskäl för att tysta kritiska interna röster. Och att likna en pilotförening vid internettroll är onekligen en rätt aggressiv inställning.

RPG är inte helt oväntat kritiska till nedstängningen av deras konton:

”It can only be assumed from these two exceptional events that there seems to be an orchestrated and deliberate attempt to silence the public voice of the Ryanair pilots”, säger Evert van Zwol, ordförande vid the RPG Interim Council i ett pressmeddelande.

Det dröjde dock inte länge innan nya konton på Twitter och Facebook öppnade igen, den här gången med lämpliga disclaimers. Det är ett råd till den som vill använda ett namn, vilket som helst, som någon annan äger rättigheterna till, att skriva en disclaimer i sin presentationstext som berättar att man inte låtsas vara varumärkesägaren. Då brukar de flesta konton klara sig undan nedstängning. Sedan är det förstås alltid en risk med att använda ett varumärke i ett Facebook/Twitter-namn om man inte har rätt att använda det. För att vara på den säkra sidan kan man ju undvika att använda varumärket i själva kontonamnet.

Ryanair kallar RPG för en ”PR-front för konkurrerande flygbolag”. Jag kan ju inte veta detta säkert, men det låter som sedvanligt trams från Ryanairs ”Bagdad-Bob”-liknande PR-maskin.

Det är trots allt så, att det är mycket svårt att tysta kritiker i sociala medier. Stänger man ned ett konto öppnar snart ett nytt. Och i den turbulens som uppstår får man istället en massa dålig publicitet på köpet och mer uppmärksamhet än om man inte gjort någonting.

Man brukar ju säga att de egna anställda kan bli ett företags bästa ambassadörer i sociala medier. Det gäller förstås inte om man som Ryanair har en personal som är väldigt missnöjd med sin arbetsgivare. Man måste börja med en sund verksamhet. Försöken att tysta piloter och andra anställda i sociala nätverk kommer inte att lyckas och jag hoppas att det slår tillbaks på varumärket Ryanair, som förvisso tycks tåla hur mycket skit som helst. För egen del blir det bara ännu ett bevis på att jag aldrig borde flyga med dem. Det borde inte du heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *