Är svenskarna inte redo för sponsrade tweets?

Med tanke på hur kommersiella många av de mest populära bloggarna är idag, så kan det vara svårt att tro att det var lite fult att ha annonser på sin blogg när bloggen slog igenom runt 2004-05. Man skulle vara en oberoende röst och inte låta sina åsikter befläckas av annonsörer. En del satte till och med upp en bild med texten ”ad free blog” för att understryka detta. Men idag är det inte ovanligt att annonser och annan marknadsföring förekommer i de flesta sociala nätverk. Det finns såklart undantag men de flesta aktörer behöver någon gång tjäna pengar till sin verksamhet och då är annonser ofta en nödvändig väg.

Twitter var länge fritt från annonser men 2011 kunde man börja köpa ”promoted tweets” som visades i timeline oavsett om man följde annonsören eller inte. Sådana förändringar kan vara kontroversiella, iallafall tills användarna vant sig. I Sverige har vi inte sett så många lokala sponsrade tweets, men till exempel Svenskt Näringsliv har använt sig av både sponsrade tweets och ”trending topics”. Enligt både KLM och Twitter själva så är annonsering på Twitter förhållandevis effektivt.

Vi kan dock räkna med att detta blir allt vanligare. Twitter måste ju på något sätt få intäkter och jämfört med andra sajter på nätet, t ex Aftonbladet och Expressen, så är denna typ av annonser knappast påträngande. Men nu uppstår frågan om vi svenskar som twittrar är riktigt redo för sponsrade tweets.

Vitamin Water kör just nu en kampanj som innehåller köpta tweets, se nedan.

vitamin water sponsrad tweet

Denna tweet publicerades den 1 augusti och har bara fått en retweet och en favoritmarkering. Och det kan naturligtvis vara så att innehållet inte är tillräckligt intressant, men gå in på tweeten och se vilka kommentarer företaget fått. Det är inga snälla kommentarer precis.

tweet kommentar

tweet

vitamin promoted tweet

Det är förstås att överreagera en smula att använda sådant språk för att ett företag väljer att annonsera på Twitter. Vad företaget indirekt gör är att finansiera samma människors gratistwittrande, så reaktionen är direkt fånig. Men varför tar en del så illa upp för vissa av dessa annonser? Jag tror att några faktorer som påverkar är bland annat följande:

Avsändare: Vem som annonserar är förstås viktigt. Vi har högre toleransnivå för företag eller organisationer vi har förtroende för eller gillar.

Produkt: Hur mycket vi gillar produkten i sig spelar också in. Buteljerat vatten i kombination med modebloggar kan ju möjligen irritera fler personer än något som ses som mindre ytligt.

Budskap: Passar budskapet målgruppen på Twitter? Ju mer kommersiellt budskap desto större risk för irritation. Att bjuda på kunskap eller något annat av värde bör kunna accepteras i högre utsträckning. Eller helt enkelt engagera människor att delta i något genom att skriva eller ladda upp bilder t ex.

Men allt fler företag kommer att börja prova att annonsera på Twitter med sponsrade tweets, så vi lär vänja oss. Som alltid när någonting är nytt så kommer några att lyckas vara mer relevanta än andra. Vi som twittrar och använder tjänsten gratis varje dag, får kanske ta och lugna ner oss några hekto och ge företagen chansen. Om Twitter inte kan tjäna pengar så kommer det inte att kunna leva vidare.

Till slut, här är ett aktuellt exempel som genererat stort engagemang. Universal Music sponsrar en tweet från @Avicii med en uppmaning att avslöja något om sig själva under hashtag #TrueReveal. Avicii har fler än 800.000 följare på Twitter och tweeten har i nuläget fått drygt 450 retweets och genererat cirka 60.000 tweets under hashtaggen på ett dygn, enligt Topsy.com. Naturligtvis är inte annonseringen på Twitter enda orsaken men det är lite intressant att se hur ett företagskonto kan annonsera för en tweet från ett annat konto för att stödja en kampanj.

avicii twitter

En kommentar till “Är svenskarna inte redo för sponsrade tweets?”

  1. Jag kan verkligen bli förundrad över den attityden mot företag som annonserar.
    Är man lika arg på reklamen i tidningen? Eller på stan? Att man inte kan koppla ihop att annonserna är en förutsättning för att mediet skall fortsätta leva förstår inte jag riktigt.

    I många fall tycker jag också att annonsering på sociala medier är mer fair än i en tidning. På Facebook kan jag till exempel blocka annonser jag verklige, verkligen inte vill se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *