Blogglänkar inte längre ett tillräckligt bra mått på inflytande

BLOG

Är bloggen död? Det är en fråga som inte minst jag ställer mig med jämna mellanrum. Ganska ofta händer det att man lägger ner mycket tid på ett blogginlägg med, som jag själv tycker, ett högt läsvärde. Det krävs ett flitigt delande på Facebook, Twitter, LinkedIn och Google+ för att folk ska upptäcka blogginlägget och läsa det. Väldigt få av mina bloggläsare kommer längre hit via RSS-läsare eller andra former av prenumerationer och ännu färre är det som faktiskt reagerar på mina inlägg och länkar tillbaks från sin blogg.

Bloggen är dock inte död, trafiken hittar hit men tar andra vägar. Facebook och sök är mina två främsta trafikkällor, men även Twitter och LinkedIn där den senare växer i betydelse.

Få länkar när konversationen sker på Twitter och Facebook
Under bloggens livligaste period när debatter rasade och man länkade friskt till andra bloggar så tittade jag mycket på sajter som Knuff.se och Bloggportalen.se. Där visades vilka blogginlägg och nyheter som det pratades mest om. Oftast rörde det sig om politik, media och en eller annan tidig bloggstjärna som låg i topp. Idag ser det inte alls ut så. Det bloggas fortfarande men konversationerna kring innehållet sker inte längre via kommentarer på andra bloggar utan antingen i kommentarsfält eller i andra sociala nätverk som Twitter och Facebook.

Litteraturbloggar de mest länkade
På Knuff.se finns en topplista med de 50 bloggar som fått mest ”knuffpoäng”, vilket är ett mått på antal länkar till en blogg men också viktat beroende på vilken blogg som länkar och när. Här dominerade politik och media länge i toppen men nu är det något otippat istället litteraturbloggar som helt dominerar topplistan och sju av de tio med flest poäng handlar om böcker.

Bloggen med mest knuffpoäng just nu är Lyrans Noblesser, en litteraturblogg som varit igång sedan 2008 men som jag aldrig tidigare hört talas om. Bland annat tack vare bloggutmaningar till andra bloggare och att bloggen ingår i ett bloggkollektiv så sker här en konstant dialog där olika bloggar länkar till varandra och därmed lyfts i topplistorna. Det är lite intressant att se att denna nisch tydligen fortfarande verkar på ett sätt som många andra bloggare slutat med för flera år sedan. Detta verkar helt enkelt vara en relativt stark community med en livlig konversation via bloggar. För om man tittar på till exempel på Lyrans Noblesser så är det väldigt få av blogginläggen som delas på Twitter och Facebook. Dialogen sker huvudsakligen via bloggarna istället (även om många av dessa bloggar också har aktiva Facebook-sidor förstås).

Bloggportalens topplistor visar få länkar
Samma bild visas på Bloggportalen där många av de mest länkade bloggarna handlar om böcker. Men inom de flesta andra kategorier är dock trenden att få bloggare länkar till andra bloggar. I min nisch ”reklam och PR” där det förr krävdes kanske 10-20 länkar senaste månaden för att komma upp på topplistan krävs idag en enda länk för att komma in på topp 10. Topp 20 är inte ens komplett, det finns bara 17 bloggar på listan och en av dem är tex företagsbloggen Ekstrands fönster, ytterdörrar och innerdörrar som inte uppdaterats sedan i mitten av juli.

Hur hittar man inflytelserika bloggar?
Blogglänkar är fortfarande ett bra ”betyg” på en blogg, men enbart länkar är inte längre ett tillräckligt bra mått på en bloggs inflytande utan behöver kompletteras med fler faktorer. Så vad förutom besöksstatistik kan man använda för att hitta inflytelserika bloggar? En rekommendation är att titta bredare, som tex Cision gör när de rankar bloggar:

”…en metodik som utgår från inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, läsarkommentarer och delning i sociala medier, Twitterföljare och Facebook-likes.”

Har du fler idéer så kommentera gärna.

Fotnot: Antalet svenskar som bloggar har visserligen planat ut men 2013 var det fler än någonsin som läste bloggar.

Foto: Flickr

 

5 reaktioner till “Blogglänkar inte längre ett tillräckligt bra mått på inflytande”

 1. Jag ser mer det avtagande länkandet som ett tecken på att bloggvärlden har öppnats upp och blivit en del av opinionsbildningen och tyckandet på nätet. Sociala medier och bloggar glider ihop, helt enkelt.

 2. Jag tycker nog att bloggen var mer del av opinonsbildningen för några år sedan, mer agendasättande. Idag tycker jag att tradmedia tagit tillbaka en del av den ”makten” då deras artiklar delas och kommenteras på nätet. Men visst är det så att bloggar och andra sociala medier är mer integrerade idag.

 3. Det viktiga är att hamna högt i Googlesökningar. Hög Googlerank helt enkelt. Min blogg hamnar ofta högt i sökningar på allehanda saker. Men främst brott och brottslingar som i princip ingen annan blogg skriver om. Majoriteten av mina läsare kommer via Googlesökningar. Med detta som grund får jag också många läsare på andra inlägg. Mina inlägg om politik får dock flest läsare via facebook. Knuff missar också antalet inlänkar om en blogg använder Feedburner för sina RSS-flöden så som jag gör. Min blogg förekommer därför mycket sällan hos knuff numera. Däremot har jag rätt många besökare från intressant.se och bloggar.se

  Jag har dock också en annan blogg som är mycket mer inflytelserik inom sitt område. Njord. http://fiske.zaramis.se En blogg om yrkesfiske som på kort tid blev Sverige störst sajt om yrkesfiske och fortfarande är det. Jag länkar i stort sett aldrig utanför branschsidor, hamnar högt i Googlesökningar inom detta område och länkas med jämna mellanrum av andra viktiga sajter på området i Sverige, Norge och Danmark.

  Jag tror alltså att nischning är en viktig strategi för att få läsare och inflytande. Med stor sannolikhet minskar det antalet inlänkar från bloggar varvid Knuff och Bloggportalens relevans minskar.

 4. Tack för kommentar Anders. Jag ser också att en bra googleplacering drar en väldigt stor del av trafiken som kommer hit. Dessutom ger det trafik över lång tid till många inlägg, dvs jag kanske inte får mer än 20 besök per dag på ett specifikt inlägg men trafiken är konstant i månader tack vare Google.

  Sedan är det ofta så att vissa inlägg lyfter på Facebook och skickar en massa trafik. Men från bloggar kommer nästan ingen trafik längre.

 5. Mycket lite trafik kommer från andra bloggar. I mitt fall kommer dock en del trafik från främst tre bloggar, KIldén & Åsman, Röda Malmö och Annarkia. Tre politiska bloggar skrivna av folk i samma ålder som jag själv och med samma grunduppfattningar om politik. De får dock i allmänhet mycket mer trafik från mig än jag från dem. Från andra bloggar är trafiken dock minimal. Från dagstidningar kommer också väsentligt mycket färre än förr. Nästan ingen tidning har ju Twingly längre och de som har har ju i allmänhet bara Twingly i mycket begränsad omfattning.

  Din beskrivning av Google-trafikens karaktär är som jag ser det helt korrekt. Så ser det ut för det mesta. På min blogg finns det två avvikelser från den stabila trafiken. Det är när någon okänd finansfamilj figurerar på TV eller i Aftonbladet eller när något brott med koppling till ett visst gangstergäng eller omskrivet tidigare brott äger rum. Då kan jag enstaka dagar få mycket stora mängder besökare. Även beskrivningen av hur facebook påverkar trafiken stämmer bra med hur det ser ut för min blogg.

  Yrkesfiskebloggen har ett helt annat mönster med ständigt återkommande läsare som läser mer än en artikel och stannar många minuter i snitt. Olyckor med fiskebåtar driver dock upp besöksantalet rejält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *