Svensken som är större än Zlatan på Facebook

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna och nu ska han till och med bli staty utanför Friends Arena. Zlatan kan vara den svensk som är mest känd i världen just nu och allt han gör blir stora nyheter. När Zlatan till slut började bli aktiv i sociala medier så blev han snart störst även där. Men han är faktiskt inte den svensk som har flest följare på Facebook, det är istället den i Sverige ganska okända artisten Maher Zain.

MAHER ZAIN

Zain har i skrivande stund 26.205.000 följare mot Ibrahimovics 26.152.000 följare. Att Zain har sin största publik internationellt visar sig till exempel i antalet artiklar som skrivits om honom i svensk media. I år har det blivit ett klart uppsving (416) delvis på grund av att han var sommarpratare i augusti i år. Totalt har han ändå bara nämnts 515 gånger i svensk media 2012-2016 mot Ibrahimovics 184.000 (källa: Retriever).

Okänd svenska stor i Indien

Sajten Socialbakers listar de största svenska Facebook-sidorna och Maher Zain är alltså störst i Sverige med Zlatan som tvåa, följt av Avicii. På topp 10-listan finns ytterligare ett ”okänt” namn, nämligen Elisabet Avramidou Granlund, svensk-grekisk skådespelerska verksam i Mumbai i Indien under namnet Elli Avram. Hon har drygt tre miljoner följare på Facebook och är därmed den nionde största sidan (av de som listas av Socialbakers).

Avram har figurerat i 47 svenska artiklar de senaste tre åren (vilket som en jämförelse är hälften så många som jag själv har medverkat i). Kanske är det dags för svenska medier att lyfta blicken mot dessa nya heta internationella stjärnor?

Fotnot: foto via Flickr (some rights reserved)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *