Så räddar du dina bilder om ditt Instagram-konto stängs ner

Radioprogramledaren Stina Wollters Instagram-konto har stängts ner, skriver bland annat UNT.

– Jag jobbade på radion i natt, är trött och har inte hunnit fatta att kontot är borta. Ingenting finns kvar, säger hon till tidningen.

Anledningen tros vara att hennes konto blivit anmält av personer som trakasserat henne. Min gissning är att Instagram kommer att återställa kontot ganska snart när de inser att det inte bryter mot några regler (Uppdatering 24 nov: nu är kontot aktiverat igen). Men innan man vet säkert är det förstås oerhört läskigt att riskera att dels bli av med ett etablerat konto, dels bli av med allt innehåll man skapat under lång tid.

Men det finns ett enkelt sätt att komma åt åtminstone det andra av dessa problem om ens konto blir hackat eller man på annat sätt blir av med det. Det gör du genom att alltid automatiskt spara alla bilder du laddar upp till Instagram. Såhär gör du.

Starta ett konto på Flickr
Om du inte redan har ett konto på bildtjänsten Flickr så startar du ett här. Det är här du kommer att spara dina bilder från Instagram.

Starta konto på IFTTT
Starta ett gratiskonto på tjänsten IFTTT (står för If This Then That). Den tillhandahåller en mängd så kallade recept eller ”applets”, som helt enkelt är instruktioner där om A händer så ska B ske automatiskt. Recepten kan göra saker som till exempel ge dig en avisering i mobilen om det ska regna i morgon, eller att spara bilder du är taggad i på Facebook till en Dropbox-folder.

ifttt_instagram

Sedan går du till den applet som heter Post Instagram to Flickr och ansluter den till ditt konto.

Är du en ny användare på tjänsten så kommer du också att få godkänna att IFTTT kopplas ihop med ditt Flickr- och Instagram-konto.

När du gjort det kan du gå till kugghjulet uppe i högra hörnet och ändra inställningar. Bland annat kan du styra vilken text och vilka hashtags som följer med bilden till ditt arkiv på Flickr.

Nu är du klar. Tyvärr fungerar detta knep inte för ditt arkiv utan bara för de bilder som du laddar upp efter att IFTTT aktiverats.

För att ladda ner sitt arkiv på Instagram kan man använda tjänsten Instaport. Jag har själv inte provat, men det lär fungera.

Jag har själv gjort detta i flera år och det fungerar alldeles utmärkt. Vill du se hur det ser ut så hittar du min backup på Flickr här och mitt Instagram-konto finns på @kullin.

2 reaktioner till “Så räddar du dina bilder om ditt Instagram-konto stängs ner”

  1. hur gör man när man gjort en back up för få in bilderna på instagram igen om det skulle hända något?

  2. Hej, tyvärr går det nog inte att ladda upp dem igen på annat sätt än att publicera dem en och en igen. Men en back up kan ju vara bra att ha om man vill spara bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *