Är begreppet sociala medier föråldrat?

SvD publicerade i förra veckan en artikel med rubriken ”Sociala medier är ett föråldrat begrepp”. Bakom resonemanget ligger bland annat tendenser att medielandskapet har blivit mer komplicerat och att olika verktyg och tekniker blandas allt mer.

Katarina Graffman, doktor i antropologi vid Uppsala Universitet, säger till exempel:

– Datorspel räknas inte in i sociala medier, men ändå är ungdomar som spelar väldigt, väldigt sociala, med multiplayer-spel och så vidare. För mig går det inte att tala om sociala medier längre.

2014 003

Jag håller med om att begreppet sociala medier blir allt svårare att definiera och hålla isär från andra kanaler. Traditionella medier och andra sajter har sedan länge sociala funktioner som till en början mest förknippades med bloggar. Bloggplattformar som WordPress används till allt möjligt.

Däremot håller jag inte alls med om att sociala interaktioner i dataspel är ett argument mot begreppet sociala medier. Då missar man hela historiken med hur sociala medier växte fram. Bloggen blev en revolution då den demokratiserade det öppna samtalet på nätet. Alla fick plötsligt en möjlighet att publicera sig och göra sig hörda i ett format som var interaktivt och gjort för tvåvägskommunikation. Därav den sociala aspekten.

Innan dess hade massmedierna monopol på agendasättandet i samhället. Nu fick vi alla i teorin möjlighet att påverka. Minns bloggaren (och min fd kollega) Magnus Ljungkvist som bidrog till att fälla en minister. En av nycklarna här är alltså publiceringen av text, bilder eller video. Vi kunde bli våra egna medier tack vare dessa sociala nätverk.

Datorspel är i allra högsta grad sociala, men är de medier? Nej jag tycker inte det. Visst finns det ett skapande involverat i tex spel som Minecraft men de är som regel inte publiceringsplattformar. Så om sociala medier är ett förlegat begrepp så är det iallafall inte på grund av att dataspelandet har blivit socialt.

Definitionen är knepig och jag har själv en relativt daterad sådan här på bloggen och den behöver uppdateras. Men Wikipedias senaste definition fungerar fortfarande tycker jag och där jag gärna betonar betydelsen av användargenererat innehåll:

”Sociala medier betecknar webbplatser och mobila appar med vars hjälp människor kan interagera i mänskliga sociala nätverk och, i motsats till traditionella medier, bidra med användargenererat innehåll.”

 

Diskussionen lär fortsätta, inte minst kring frågan om begreppet längre ens behövs.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *