För oss som är aktiva i och jobbar med sociala medier så har bilden blivit ett allt viktigare verktyg, både stillbild och rörlig. Ju fler bilder som publiceras desto högre blir kraven på kvalitet och kreativitet för att just våra fotografier ska ha en chans att nå igenom bruset. Allt fler personer bidrar idag med innehåll till ett företags sociala kanaler och alla kanske inte är vana fotografer. Därför gillar jag den norska tv-serien Mobilfotograferna (Mobilfotografene) som just nu sänds på SVT, där man får lära sig bli en bättre fotograf.
Erfarna fotografer ger tips
I Mobilfotografene får 6 stycken hobbyfotografer i uppdrag att ta fotografier med mobiltelefon och dessa bedöms sedan av erfarna fotografer som också kommer med tips. Alla 6 är redan från början bra fotografer och genom serien ser vi dem utvecklas och till sist kämpa om vem som tagit de bästa bilderna.
Seriens sista avsnitt sänds tisdagen den 20 dec på SVT och tyvärr går det inte längre att se de första avsnitten på SVT Play. Däremot går de utmärkt att se på NRK här.
21 tips för att bli en bättre mobilfotograf
Genom tv-serien får vi goda råd av några av Norges mest erfarna fotografer (och en britt). Här är några av dem.
Avsnitt 1: Porträtt
1. Bevara personligheten hos den du ska fotografera. Ett bra porträtt visar direkt vem personen är.
2. Hitta ljuset. Fotografer målar med ljus så sök upp så många ljuskällor som du kan hitta i rummet.
3. Du regisserar själv. Det är inte personen som fotograferas som har ansvar för bilden. Fotografen bestämmer hur bilden ska bli och ska styra fotograferingen.
Avsnitt 2: Barn och djur
4. Lär känna aktörerna, prata med dem för att få dem att slappna av. Det är extra relevant när det gäller barn och djur
5. Ha en bra idé och ta de steg du behöver för att genomföra den. Men var uppmärksam under tiden för nya infall och möjligheter som du inte förutsåg.
6. Ta en bild som du inte sett förut. Sätt aktörerna i en ny situation. Försök inte ta en perfekt version av en bild du redan sett.
Avstnitt 3: Humor
7. Gå nära. Kom så nära att du kan kommunicera med dem du ska fotografera. Var inte nervös och smyg omkring i periferin.
8. Var modig. Rädslan sitter normalt sett bara i fotografens huvud. Det värsta du kan få är ett nej.
9. Leta efter kontraster och konflikter i bilden.
Avsnitt 4: Främlingar
10. Förstå situationen. Försök att sätta sig in i den andres position och förstå vad man utsätter den andre för. Många ogillar att bli fotograferade men de går ofta att omvända om man förklarar vad man tänker göra.
11. Var tydlig med vad det är du vill skapa och vilken bild du tänker ta.
12. Skapa trygghet. Gör situationen trygg. För en dialog och skapa en miljö där ni båda upplever en säkerhet.
Avsnitt 5: Porträtt av en närstående
13. Tänk igenom och hitta berättelsen. Hitta vad du vill förmedla med bilderna.
14. Var personlig, inte intern. Hitta en allmängiltig berättelse som också engagerar andra människor, inte bara dig och den du fotograferar.
15. Var lekfull. Testa dina gränser och gå utanför din komfortzon. Pröva att misslyckas.
Avsnitt 6: Naturfotografi innehöll inga konkreta tips.
Avstnitt 7: Fiktion
16. Undvik klichéer och försök motstå den vinkel som alla andra redan tänkt.
17. Berätta inte allt, utan antyd och låt tittaren dra slutsatser. Ibland kan det bli för mycket. Vi tänker att vi måste ha med hela vyn, men om vi bara tar med ett utsnitt så kan det ge ganska mycket och bli mer intressant.
18. Använd dig själv och dina livserfarenheter. Berätta något om hur det är att vara människa.
Avsnitt 8: Finalen
19. Låt dig inte luras av ytan. Något kan se tråkigt ut men vilken plats som helst kan vara en guldgruva av motiv. Det handlar om att se något intressant och inte nödvändigtvis något vackert. Det går att göra guld av grus.
20. Använd benen. Rör på dig och sök efter olika platser och vinklar. En god fotograf anstränger sig. för att prova olika vinklar och inte bara tar den första man ser.
21. Gör det du är bra på. Även om du utvecklas av att prova nya saker så fortsätt att göra de saker som du är riktigt bra på.
Fotnot: Jag finns på Instagram som @kullin. Följ mig gärna.