Svenska influencers har högre engagemang på Instagram än globala genomsnittet

svenska influencers

Svenska influencers är bättre på att skapa engagemang på Instagram än ett genomsnitt av liknande internationella konton. Det visar statistik från influencer-nätverket Relatable. En fråga som både företag och påverkare ofta ställer sig är vad som är en bra engagemangsgrad för ett Instagram-konto. Därför är det intressant att Relatable har analyserat data från tusentals inflytelserika sociala medie-stjärnor och visat vilket engagemang dessa influencers, eller influerare, har på sina Instagram-konton.

En vedertagen sanning har varit att engagemangsgraden minskar ju fler följare du får. Detta verkar fortfarande stämma, iallafall till viss del. Data från analysen pekar på att även de allra största kontona, de med fler än 3 miljoner följare, också har högt engagemang.

Så mäts engagemang på Instagram

Gängse standard för den här typen av mätningar är att använda de senaste 20 inläggen och ta det totala antalet gillamarkeringar plus kommentarer och dividera det med antalet följare. Engagemangsgraden i procent blir då ett mått på hur väl innehållet engagerar följarna.

Konton med mellan 5000 och 10000 följare, ofta kallade micro influencers, har i genomsnitt 4,9% engagemang globalt. Sedan sjunker det ju större kontona blir, dock med en ökning igen över 3 miljoner följare. Lägsta talet är 2,7% bland alla dessa konton.

Klicka för en större bild.

average_engagement_instagram_global

Svenska influencers har högre engagemang på Instagram

Relatable har också brutit ut de konton som tillhör svenska influencers och där ser vi ett högre engagemang än vad det globala genomsnittet visar. För konton med 5000-10000 följare är siffran 5,51% jämfört med 4,9% internationellt.

average_engagement_instagram_sweden

Svenskarna har högre snitt generellt, utom när det gäller de allra största kontona. Men där är också basen väldigt liten, så det är väldigt få konton det handlar om. Endast 10 svenska konton i rapporten har fler än 2 miljoner följare.

Här är en graf jag tog fram för att jämföra de svenska siffrorna med det globala genomsnittet.

svenska influencers instagram

Varför är det så?

Det är såklart svårt att veta varför svenska konton har relativt sett högre engagemang än snittet. En faktor som kan tänkas spela in är att Instagram slog igenom tidigt i Sverige och att vi, åtminstone enligt en undersökning av sociala medier-experterna på We Are Social, har den högsta månatliga användningen i världen.

Instagram i Sverige

Å andra sidan så är det fler länder i Relatables rapport som har ännu högre engagemangsmått, så svenskarna är heller inte i topp.

Har ni några erfarenheter på innehåll i sociala medier som brukar ge högt engagemang? Kommentera gärna här nedan.

Läs också:

Så påverkas svenska influencers av Instagrams algoritm.

3 reaktioner till “Svenska influencers har högre engagemang på Instagram än globala genomsnittet”

  1. Hej! Kan du länka till undersökningen av Relatable? Har provat att följa länkarna, men de flesta länkar tillbaka till din sajt. Skulle vara intressant att läsa undersökningen! Tack för ett bra inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *