Maj 13, 2011

Här checkar svenskarna in med Facebook Places

Varför använder vi platsbaserade tjänster som Foursquare, Gowalla och Facebook Places? Det korta svaret är för att berätta var vi befinner oss någonstans. Det lite längre svaret kan vara att det är socialt – det möjliggör nya kontakter och möten – men också att det hjälper oss att måla en bild av oss själva så att vi framstår inför andra på ett visst sätt. Genom att berätta var vi är berättar vi på ett sätt också vad vi gör.

Socialbakers.com är en sajt som håller örnkoll på Facebook och nu har de släppt en ny tjänst där de spårar vilka platser som flest folk checkar in på via Facebook Places. Statistiken är uppdelad per land så att vi kan få veta att Arlanda flygplats är den plats i Sverige där flest personer checkat in, totalt 30.768 check-ins i skrivande stund. Och det är inte så konstigt att just Arlanda hamnar så högt upp. Det är en plats där det passerar en otrolig massa människor, totalt 17 miljoner besökare under 2010. Vi tenderar också, skulle jag tro, att checka in på platser när vi gör någonting som går utanför den dagliga lunken, även om detta också förekommer. Och att flyga är för de allra flesta något vi inte gör varje dag.

Tittar vi lite noggrannare på siffrorna över de 100 platser i Sverige där flest svenskar (och andra förmodar jag) har checkat in, så ser vi att vi helst av allt berättar för omvärlden att vi går på krogen, reser, shoppar, går på idrottsevenemang, på bio och att vi minsann hinner med en sväng till gymmet också. Aktiva in-checkare är människor som lever mycket aktiva liv, tycks vi vilja påskina, och intrycket blir lite att platsbaserade tjänster blir ännu ett verktyg för att putsa på vår egen image som lyckade personer (själv är jag dock en aktiv användare men man kan fundera lite på vad som driver folk att checka in på Riche men inte på Systembolaget).

facebook places sverige

Jag skulle gissa att om vi gick igenom statistik för fler än de 100 mest populäraste platserna på Facebook Places skulle hotell och restauranger ha en ännu större dominans då de är så många fler än vad flygplatserna är.

Varje incheckning på till exempel en krog är ett budskap med kommersiellt värde. Vi talar om för våra vänner att vi är på en viss plats och så länge upplevelsen inte är negativ, så gör vi därmed reklam för stället vi är på. Därmed kan man sluta sig till att platsbaserade tjänser är någonting som hotell- och restaurangbranschen bör studera noga framöver.

Om det nu är så bra att kunder och gäster checkar in på vårt hotell eller vår restaurang, hur uppmuntrar vi dem då att göra det? Ja, ett sätt är naturligtvis att belöna dem och kanske speciellt dem som är återkommande gäster. Vi såg ett exempel igår när Facebook Deals lanserade i Sverige. Andra sätt är Foursquare Specials där gäster kan erbjudas specialerbjudanden, t ex om man checkar in med fyra vänner samtidigt, eller särskilda erbjudanden för den som är Mayor av platsen (alltså har checkat in flest gånger under en period). Gowalla har, liksom Foursquare, också möjligheten för varumärken att erbjuda dem som checkar in en specialgjord badge, vilket kan öka sannolikheten för incheckning.

Det vi inte ser i Socialbakers statistik, är de platser där vi inte väljer att checka in. Det finns gott om arbetsplatser i Sverige med över 1000 anställda på samma plats, varför är inte de representerade i statistiken? Är det för vardagligt för att vi ska bry oss om att berätta att vi är på jobbet? Vilka fler platser struntar vi att berätta om, vad tror ni?

En sista reflektion, vad drar man för slutsats av att Gekås i Ullared ligger på plats 22 på topplistan? Det hade jag inte väntat mig. Jag kanske är fördomsfull, men kan det indikera att Facebook Places har blivit mainstream?

Uppdaterad: Jag kommenterar saken ytterligare här på SVT.se.

Kategorier: Facebook

7 Comments

  • […] Här checkar svenskarna in med Facebook Places Hans Kullin har sammanställt intressant statistik, vilket bland annat även Svt, Dagens Media och E24 har snappat upp. Tycker dock det är slött av av E24 att hänvisa till artikeln i Dagens Media, och inte till Kullins blogg Sociala Medier, som ju Dagens Media själva hänvisar till. […]

  • […] den tydligen. Än så länge. Om det är något jag lärt mig är det att aldrig säga aldrig. Fler resonerar kring det här med vad det innebär med platstjänster och vad de faktiskt beträffar om oss och hur de används för att ytterligare skapa våra […]

  • Vi har svaret på varför man hellre checkar in på Riche än Systembolaget! Onsdag 26 maj presenterar vi vår studie om Facebook Places, gjord vid Institutionen för Reklam och PR på Stockholms universitet. I studien ges ett vetenskapligt svar på frågan om vad som egentligen är grejen med att checka in. Den som vill veta mer får gärna höra av sig till @AbrahamssonM på Twitter!

  • […] senaste dagarna har Facebook Places ökande popularitet uppmärksammats i bloggosfären såväl som av E24, Dagens Media och SvD och det förklaras vilka platser som är mest […]

  • […] Hans Kullin skriver om hur svenskarna använder incheckningstjänster som Gowalla och Facebook Places. […]

  • […] också bra. Jag tror att många kommer vilja testa det här i början och se hur lyckat det är. Statistiken på att Arlanda flygplats ligger i topp för var vi svenskar checkar in, visar ju att vi redan gillar att dela med oss när […]

  • […] in med Facebook I maj 2013 tittade jag närmare på vilka typer av platser som var vanligast när svenskar checkar in med hjälp av Facebook. Av de 100 platser med flest incheckningar som sajten Socialbakers analyserar var det vanligast […]

Leave a comment

Arkiv