Aftonbladet ger sig själva fördelar med Bloggportalen

I februari 2006 köpte Aftonbladet Bloggportalen av författaren Sigge Eklund. ”Aftonbladet storsatsar på bloggar” lät de storslagna rubrikerna i till exempel Internetworld. ”Tillsammans ska vi utveckla en mer tekniskt avancerad version av Bloggportalen”, sa Eklund då. Vid köptillfället hade portalen ca 3.500 bloggar registrerade, vilket idag har stigit till hela 108.000. Det borde alltså finnas ett värde i att koppla ihop bloggosfären och de traditionella medier som de länkar till. Men Eklund slutade jobba med Aftonbladet för länge sedan och vi vet hur det har gått med Aftonbladets bloggsatsningar. Tidigare i år så la man ner sin egen bloggtjänst och Bloggportalen har en längre tid fört en till synes tynande tillvaro.

Det är uppenbart att Bloggportalen inte ges någon uppmärksamhet, men nu har förfallet gått så långt att jag uppmanar Aftonbladet att göra en översyn. Bloggportalen håller nu så låg kvalitet att det inte är värdigt ett medieföretag att stå som avsändare/ägare till tjänsten.

Jag kritiserade Bloggportalen redan i februari i år för att de artiklar från traditionella medier som enligt uppgift ska vara de mest bloggade, i stort sett enbart kom från Aftonbladet.se, några även från Expressen.se. Detta representerade inte alls verkligheten. Dessutom är Aftonbladets Bloggsök.se en uppvisning i snuskigheter, vilket även Gert Frost har skrivit om.

Just nu menar Aftonbladets tjänst Bloggportalen att de 20 mest diskuterade nyheterna består av 18 nyheter på aftonbladet.se och 2 på expressen.se. Den mest omskrivna artikeln nämns på 13 bloggar. Detta är kvalificerat trams och rent av idiotiskt att ett medieföretag påstår något som är så långt från sanningen. Det är inte svårt att hitta andra nyheter som är flitigt diskuterade på bloggar. Några exempel (statistiken nedan är från Twingly):

DN.se: Arkelsten förfalskar historien – 79 blogginlägg kommenterar
DN.se: Auktoritära utsöndringar – 21 blogginlägg kommenterar
DN.se: Khaddafi valde sitt eget slut – med vapen i hand – 15 blogginlägg kommenterar
Svd.se: Låt invandrarna ta makten över sina liv – 10 blogginlägg kommenterar

Jag tittade på de så kallade mest diskuterade nyheterna totalt, samt i de 10 kategorier där det finns flest registrerade bloggar. Enligt Bloggportalen är fördelningen såhär:

– Aftonbladet – 171 artiklar
– Expressen – 46 artiklar
– TV4 – 2 artiklar
– Ny Teknik – 1 artikel
– Alla övriga svenska medier – 0 artiklar

78% av de mest bloggade artiklarna sägs alltså komma från Aftonbladet.

So what, säger du? Det är väl inte Aftonbladets ansvar att vara bloggvärldens statistikenhet? Generellt sett, nej. Men om tjänsten sägs spegla de mest bloggade nyheterna, så har man tagit på sig den rollen frivilligt. Då tycker jag att ett minimikrav är att informationen åtminstone är någorlunda korrekt. Och definitivt inte att Aftonbladet.se ges fördelar. Då är det bättre att ta bort den funktionen, om man bedömer att det inte går att få in korrekt data.

AftonbladetDet ultimata beviset på att Aftonbladet inte längre bryr sig om Bloggportalen? Jo, det är nog att i den text under en artikel som uppmuntrar bloggare att blogga om artikeln, där finns en länk till mer information om hur man registrerar sig på Bloggportalen. Och den länken går till, ni gissar rätt, en död sida.

 

 

 

 

En kommentar till “Aftonbladet ger sig själva fördelar med Bloggportalen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *