Spamlänkar förstör Bloggportalen

Bloggportalen, som idag ägs av Aftonbladet, har tillsammans med Knuff.se varit en av få hyfsade tjänster för att ta tempen på den svenska bloggosfären. Knuff verkar inte fungera särskilt bra då jag ofta har svårt att komma in på sajten och Bloggportalen har länge lämnats åt sitt öde utan någon större uppmärksamhet från ägarna. Bloggaren Gert Frost nämner till exempel häromdagen sajtens trista redovisning av de populäraste sökorden, en uppvisning i snuskigheter.

Just nu verkar Aftonbladet.se ha drabbats av en spamvåg med mängder av länkar från spambloggar vilket fått till följd att Bloggportalens redovisning av mest länkade nyheter är helt uppåt väggarna. Inom i stort sett varje kategori består tre fjärdedelar av alla nyheter av Aftonbladet-artiklar, resten är Expressen-nyheter och några enstaka övriga. Så ser länkandet naturligtvis inte alls ut i bloggosfären, något måste ha hänt.

Några exempel: i kategorin Vardagsbetraktelser är samtliga mest länkade nyheter från Aftonbladet.

Bloggportalen.se - Vardagsbetraktelser

Misstänkt många nyheter som har 8 blogglänkar, eller hur? En nyhet som till exempel den om Anna Holmlund borde inte genererat så många länkar så om vi tittar på vilka bloggar som länkar till artikeln hittar vi följande – sju av åtta är identiska och den sista är också skum, jag hittar inte länken i inlägget.

Mönstret går igen i andra kategorier också, som i kategorin Mode och Design som också innehåller enbart Aftonbladet-nyheter. Men denna typ av spam verkar bara vara en förklaring till att det nästan bara är Aftonbladets artiklar som visas som ”heta nyheter”. Tittar vi i kategorin Reklam och PR, så ser vi ett femtontal Aftonbladet-nyheter om sport (!), där de flesta endast har en inlänk och alla dessa kommer från samma blogginlägg:

Det märkliga är ju varför just dessa artiklar visas som de hetaste. Det är inte svårt att hitta artiklar inom ämnet där flera tunga bloggar inom media, PR och reklam länkar. På ett par minuter hittade jag till exempel den här artikeln från Journalisten.se, som länkas av inte mindre än 10 stycken bloggar. Varför toppar inte denna artikel Bloggportalens lista? Det kan säkert ha att göra med att vissa bloggare inte pingar Bloggportalen, men flera av dessa tio är tunga mediebloggar som ofta syns på sajten, så det räcker inte som förklaring.

Någonting är skevt med urvalet av artiklar på Bloggportalen. Jag vet bara inte vad det är. Klart är dock att portalen som temperaturmätare på bloggosfären blir allt mindre relevant. Att det är så lätt att med hjälp av spamlänkar synas på Aftonbladet.se är ju också häpnadsväckande dåligt.

aftonbladet-se

Fotnot: Bild från Flickr.

4 reaktioner till “Spamlänkar förstör Bloggportalen”

  1. Intressant artikel. Frågan är vilka alternativ som finns till bloggportalen. Hur ser du på Tailsweep, Topblogarea, Listan mfl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *