Korta inlägg på Facebook ger högre engagemang

Nyligen introducerade Facebook ett sätt att mäta hur mycket engagemang som skapas kring innehållet på en Facebook-sida. ”People Talking About”, eller ”pratar om detta” som det blir på svenska, visar antal personer som interagerar med innehållet genom att till exempel skriva något på ”väggen”, gilla, kommentera eller dela ett inlägg/foto, svara på en event-förfrågan eller checka-in.

Eftersom siffran på engagemang är offentlig och visas på varje Facebook-sida, så kan man nu göra en benchmark mot konkurrenter. Är vår sida mer engagerande än deras? Jag tittade på de 40 största varumärkena på Facebook och fann att nivåerna låg på ungefär 0,5 – 2% av det totala antalet fans. Några undantag fanns där procentsatsen var betydligt högre, men ungefär där låg de flesta som hade fler än 5 miljoner fans.

Men hur får man då sina följare att reagera på sina statusuppdateringar? Ett sätt verkar vara att hålla uppdateringarna korta och koncisa. En studie av Vitrue visar att ju längre en statusuppdatering är desto mindre engagemang skapar den. Vitrue gick igenom 11.000 inlägg hos de 150 största sidorna på Facebook och kom fram till följande graf som visar antal likes och kommentarer som procent av antalet fans:

facebook graph likes

Nu är det ingen garanti att ett kort inlägg automatiskt får fler kommentarer och likes, men det är en faktor som tydligen spelar in. Vi exponeras för en flod av information på Facebook och den tid vi har att spendera på varje inlägg är begränsad. Ju mer konkret din uppdatering är, desto bättre är det tydligen.

7 reaktioner till “Korta inlägg på Facebook ger högre engagemang”

 1. Hej Hans,

  Jag håller inte med dig eller rapporten om detta. Visst att postningar bör vara konkreta och man bör man kanske inte skriva långa uppsatser. Däremot skulle jag vilja påstå att det är snarast hur relevant och engagerande innehållet är som styr än exakt längd på inlägget.

  /David

 2. Hej David. Självklart är det så att innehållet i uppdateringen måste vara relevant och intressant. Men jag tycker undersökningen är intressant. Allt annat lika så tycks ju statistiken visa att kortare är bättre. Säg att du kan uttrycka samma sak på 40 tecken som på 200 tecken. Då tycks den korta versionen ge mer interaktivitet.

  Som jag skrev är längden bara ett sätt bland många att påverka engagemanget. Men det är inte oviktigt.

 3. Jag har upplevt samma sak på de sidor jag administrerar. Kort och koncist ger mer feedback. Jag tror att lite ”Twitter-tänk” inte skadar även på Facebook, alltså att försöka skala ner inlägg så mycket det bara går och hålla sig till kärnan i budskapet. Gäller för övrigt i de flesta sammanhang.

 4. Hej Robin, jag tror som du att tydlighet betalar sig.

  Sedan hade jag en fundering, det lär vara så att bilder ger högre engagemang och att när sidägare postar bilder så har de oftare en kortare text än när de bara är text i statusraden.

  Därmed skulle det få genomslag i liknande statistik. Detta är ju bara en gissning, men om det är så, så skulle jag vilja se en studie där man separerar textinlägg med inlägg som innehåller bild eller video.

 5. Hej!

  Intressant statistik! Måste dock fråga hur man ska tolka grafen, gäller den vågräta skalan antal ord?

 6. Det är så alltså! Märkligt att en viktig gräns går redan under 17 tecken. Är ju svårt att ens formulera en kort frågeställning, vilket man kan uppleva effektivt för att främja deltagande… För att bryta ner det ytligare, är det med eller utan blanksteg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *