Tendensdagen: Influencer marketing via sociala medier

Igår var jag på Tendensdagen 2015 som innehöll ett digert program om framtidens marknadsföring. Ett av passen var en presentation från Vigor Sörman, grundare av Youtube-nätverket Splay. Sörman redogjorde för de möjligheter som idag ges för varumärken att marknadsföra sig via opinionsbildare i sociala medier, även kallat influencer marketing.

Två orsaker uppgavs vara orsaken till framväxten av denna form av marknadsföring:

De nya digitala innehållsskaparna går om de traditionella medierna i räckvidd
Till exempel har Youtube-stjärnorna IJustWantToBeCool cirka 550.000 visningar per avsnitt, jämfört med programmet Spring på TV4 som når 385 000 tittare. Clara Henry har cirka 320.000 följare på Instagram medan tidningen Veckorevyn har en upplaga på 40.600 (en något orättvis jämförelse då VR har en stor räckvidd på nätet).

Traditionella annonsformat tappat i slagkraft
Unga idag kallas ”The skip generation” och 1 av 3 svenskar använder ad blockers, där yngre är klart överrepresenterade. För att nå dessa personer krävs nya former av marknadskommunikation.

De nya innehållskaparna är hela tiden i kontakt med sina fans, vilket skiljer dem från gamla tiders kändisar. Därmed byggs en mycket närmare relation mellan avsändare och mottagare, vilket också ger potential för högre engagemang i marknadsföringen.

Dessa unga videobloggare är också mycket mer än ”bara” youtubers då de expanderar sin närvaro till andra sociala nätverk och blir egna mediehus genom stark närvaro i bloggar, podcasts, Twitter, Instagram och så vidare. Exempel nedan återigen Clara Henry.

Splay visar upp imponerande siffror i sitt nätverk:

  • 2,5 miljarder visningar på Youtube
  • 16,5 miljoner prenumeranter på Youtube
  • 140 miljoner visningar per månad på Youtube
  • 76 miljoner följare på Instagram

Hög räckvidd och potentiellt högt engagemang ger goda möjligheter att nå ut till olika (främst yngre) målgrupper via digitala påverkare. Hög räckvidd är dock ingen garanti för högt engagemang. Beroende på vad man vill uppnå för mål i en kampanj är det viktigt att tänka igenom genomförande noga. Som exempel så vill jag gärna visa en influencer-kampanj för Tepe Munhygienprodukter (jag vet inte om denna gått via Splay).

Bara 40 tävlade med TePe
De genomförde en Instagram-tävling för sina tandpetare TePe EasyPick. För att nå ut med kampanjen så använde de minst 6 stycken populära instagrammare som postade bilder om tävlingen på sina konton. Dessa inkluderade Martin Melin, Katrin Zytomierska och tillsammans hade dessa personer 489.000 följare på Instagram. Räckvidden torde därmed ha blivit väldigt hög och tävlingsbilderna fick också ett par tusen likes per styck som mest.

martinmelininstagram

I tävlingen deltog dock färre än 40 bidrag. Trots en enorm exponering fallerade alltså tävlingen att leverera engagemang i tävlingen. Utfallet blev troligen dåligt på grund av flera faktorer som litet pris i förhållande till insats, höga krav på deltagande (måste inneha produkten, visa den på bild etc) och väldigt liten egen etablerad närvaro i sociala medier.

Marknadsföring via sociala medie-påverkare är här för att stanna. Men det krävs fortfarande ett professionellt genomförande för att fullt ut utnyttja potentialen i kanalerna.

2 reaktioner till “Tendensdagen: Influencer marketing via sociala medier”

  1. Vet du hur vanligt är det med robotlikes på tex. instagram?

    Tänker att när man mäter data på websidor kan man ofta sortera bort robotar, men i och med att man oftast mäter interaktioner i Likes, inte något mer deltagande, så som tid läst, eller tittat, så kanske man överskattar en sån siffra.

    /Jonas

  2. Jag vet faktiskt inte, har inte upplevt något större antal likes från fejkkonton men de finns där såklart. Men jag skulle inte tro att just likes är ett jätteproblem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *