Kommunerna som är störst på Instagram

Kullin on InstagramInstagram fyllde precis 5 år och tjänsten har etablerat sig som en favorit bland sociala nätverk. Enligt den nyligen publicerade rapporten ”Svenskarna och internet 2015” (utdrag om sociala medier), använder 40 procent av svenska internetanvändare Instagram.

Endast 136 kommuner är aktiva på Instagram
Som marknadsföringskanal torde Instagram vara självskriven idag, inte minst för kommuner och andra verksamheter som till exempel riktar in sig på turistsektorn. Men mindre än hälften av Sveriges 290 kommuner är aktiva på Instagram, eller närmare bestämt 136 stycken som jag identifierat. Den exakta siffran är lite svår att få fram då det inte alltid är uppenbart om ett konto är officiellt eller innehas av en privatperson. 

Nästan inga kommuner äger sitt namn på Instagram
I princip äger inga svenska kommuner rätten till sitt eget namn på Instagram då de flesta har registrerats av privatpersoner som därmed förhindrar att kommunen kan använda namnet. Det beror på att Instagram som många andra sociala nätverk har en ”first come first served” policy för konton och både företag, organisationer och offentliga inrättningar är som regel alltid senare än privatpersoner med att ta lediga namn på nya sociala medier.

Det givetvis ett slöseri med bra namn då många konton inte används aktivt. Söker man efter Malmö till exempel så är första gissningen på namnet @malmo men där ligger bara två varianter av följande bild, vilket förstås blir lite komiskt. 

Ett foto publicerat av @malmo

Bara 2 kommuner använder det egna namnet aktivt
Det är i stort sett bara Hässleholm (@hassleholm) som innehar sitt namn och dessutom använder det aktivt. Och då är jag väldigt generös då kontot saknar profilbild och endast innehåller tre bilder, varav den nyaste är 13 veckor gammal. Men det finns en länk till kontot från kommunens hemsida så den är uppenbarligen officiell.

Dessutom har Helsingborg fram till och med förra veckan använt (@helsingborg) aktivt. De kommer fortsätta med det enligt ansvariga på kommunen, men detta konto har precis i dagarna bytt namn till @visithelsingborg. Dessutom används @helsingborgsstad men med något färre följare.

Upplands-Bro har registrerat @upplandsbro men har det vilande. Kristianstad ser ut att vara officiellt men enligt kommunikatörer på kommunen så är det inte det.

Annars är det uteslutande så att kontonamnen tillhör någon annan. Inte ens Stockholm äger @stockholm.

Strategier för namngivning
Ett problem uppstår då när namnen är upptagna och kommunerna eller deras turistbyråer tvingas välja andra varianter. De strategier man använt är i grova drag dessa:

– ”Kommun”: kontot kallas X-kommun, X-stad eller liknande

– ”Visit”: VisitX, eller X-turistbyrå eller liknande

– Annat: allt från kreativa namn till något som inkluderar kommunnamnet, tex @isigtuna, @boinykoping

Av 140 identifierade kommunkonton som inte heter som kommunnamnet (varav fyra inaktiva) var fördelningen på namnval som följer. Namnet plus ”kommun” var allra vanligast.

kommuner-instagram-1

Av de mer kreativa varianterna märks till exempel Staffanstorp som valt kommunens slogan @framtidenskommun. Säffle har valt samma väg med det tungvrickande @safflesverigesyngstastad. Andra mer eller mindre lyckade varianter inkluderar Karlstads @karlstadvarmtvalkommen och Karlsborgs @guldplatskarlsborg.

Stockholm störst på Instagram
Av 136 granskade kommuner hittar jag 137 officiella aktiva konton, vilket beror på att Helsingborg använder 2 konton (eventuellt snart 3). Bland dessa är Stockholm störst med 49400 följare, följt av Göteborg med 13100. Jönköping (@jkpg) slår sig in på tredje plats med 8833 följare.

Precis som många andra använder sig Jönköping av ett så kallat rotationskonto där olika kommuninvånare turas om att dela bilder i en vecka. Baserat på sin relativt stora andel följare, stora antal bilder och den höga kvaliteten så rekommenderar jag Jönköping som en inspirationskälla på Instagram. Men Stockholm är också en förebild att titta närmare på.

Här är hela listan på kommuner, rankade efter antal följare.

Sveriges 10 största kommuner på Instagram

1. Stockholm @visitstockholm

Spreading our love for Stockholm. Official Instagram account for Stockholm Visitors Board. #visitstockholm www.visitstockholm.com

1407 inlägg, 49400 följare, 401 följer

Drivs av Stockholm Visitors Board. Skriver på engelska och använder hashtag #visitstockholm.

visitstockholm

2. Göteborg @goteborgcom

Hej, this is the official visitor guide to #Gothenburg! Follow us for inspiration from the Swedish west coast. Tag #thisisgbg to show your Gothenburg. www.goteborg.com/en/shopping/mawejje-kuddiza

548 inlägg, 13100 följare, 266 följer

Skriver på engelska och använder hashtag #thisisgbg. Lokala ambassadörer presenteras på kontot.

goteborgcom

3. Jönköping @jkpg

Jkpg är allas vårt och varje vecka sprider en ny instagrammare sin bild av destinationen! Den här veckan är det @heldemyr som roddar kontot. Följ med! www.jkpg.com

3588 inlägg, 8833 följare, 2419 följer

Skriver på svenska. Använder hashtags #jkpg #sharejkpg. Rotationskonto som lokala ambassadörer publicerar bilder varje vecka.

jkpg

4. Oskarshamn @attraktivaoskarshamn

Official Instagram feed for #Oskarshamn. Vi håller koll! Är du nyinflyttad, oskarshamnare, turist eller bara intresserad av kommunen? Följ oss!www.oskarshamn.com

754 inlägg, 3895 följare, 2426 följer

Skriver på svenska. Kuraterar bilder tagna av andra konton blandat med egna bilder.

5. Gävle stad @gavlestad

Vecka 42 instagrammar Rodi Doxan. Rodi går på Vallbacksskolan och gillar foto, film, musik och dans. www.gavle.se/instagram

2412 inlägg, 3646 följare, 0 följer

Rotationskonto med lokala ambassadörer. Skriver på svenska. Hashtag #sharegävle

6. Halmstad @destinationhalmstad

If you live here – you’ll already know it. If you’re visiting – you’ll feel it. Halmstad will always be a part of you. #destinationhalmstad www.destinationhalmstad.se

556 inlägg, 3387 följare, 455 följare

Skriver på svenska. Hashtag #destinationhalmstad. Publicerar bilder som mejlats in.

7. Helsingborg @visithelsingborg

Welcome to the official Visit Helsingborg Instagram account. Tag your Helsingborg pictures with #visithelsingborg #helsingborg www.helsingborg.com

419 inlägg, 3119 följare, 218 följer

Skriver mestadels på engelska och använder flera hashtags, bl a #visithelsingborg, #mitthbg och #ilovehbg

8. Växjö @govaxjo

Magnus Stenbenke här. Entreprenör, nörd och är mest bara glad. Min vecka är full av gaming, allmänt nörderi och lekfullhet. Häng med på mitt äventyr! www.vaxjo.se

1785 inlägg, 2705 följare, 422 följer

Rotationskonto med lokala ambassadörer. Skriver på svenska. Hashtag #govaxjo

9. Landskrona @landskronastad

Välkommen till Landskrona stads stafettkonto med olika personers bild av staden. V 43 följer vi Helena som bland annat driver butiken Skumpa & Spaljé www.landskrona.se/Om-Landskrona/Sociala-medier/Instagram.aspx

3216 inlägg, 2565 följare, 111 följer

Rotationskonto med lokala ambassadörer. Skriver på svenska. Använder ingen speciell hashtag.

10. Norrköping @inorrkoping

Den här Veckans Instagrammare #iNorrköping är Jonas. I veckan får ni följa med honom och IFK Norrköping i deras jakt på SM-Guld.www.inorrkoping.se

2022 inlägg, 1906 följare, 555 följer

Rotationskonto med lokala ambassadörer. Skriver på svenska och använder hashtag #inorrköping

Jönköping flitigast
Av de tio största kontona så är Jönköping flitigast med hela 3588 inlägg, följt av Landskrona med 3216 inlägg. Båda upplåter kontot till lokala personer vilket gör det enklare att fylla på med många bilder löpande.

instainlagg

I medeltal har de tio största kontona publicerat 1670 inlägg och har 9255 följare. I genomsnitt följer de 727 konton men då är det en kommun, nämligen Gävle, som inte följer ett enda konto.

Tre konton skriver i huvudsak texterna på engelska medan resten skriver på svenska. Intressant är förstås också att rikets tredje största stad Malmö saknas på topplistan. Kontot @malmotown kvalar precis in på topp 30 med strax under 1000 följare.

Värt att notera är också att Helsingborgs andra konto @helsingborgsstad även platsar på topp 10, men nu har jag valt ut kommunerna med flest följare i sammanställningen.

Tips för kommuner på Instagram
Kommuner kan ha olika mål och strategier för sin närvaro på Instagram. Men baserat på de bra exemplen ovan kan jag ge några mer allmängiltiga och grundläggande råd till kommuner och andra turisminriktade verksamheter för hur de får fart på sitt Instagram-konto.

  1. – Använd gärna rotationskonton för omväxling och för att enklare fylla kontot med bilder löpande
  2. – Använd en tydlig lokal hashtag. Det ger ökad uppmärksamhet för egna bilder och ger möjlighet att kuratera andras bilder.
  3. – Geotagga bilder. Det synliggör de platser som marknadsförs och kan ge ytterligare lite uppmärksamhet för egna bilder då andra söker på platsen.
  4. – Kvalitet är viktigt. Jönköpings konto innehåller bilder av hög kvalitet vilket ger en attraktiv bild av kommunen och lockar fler följare. Det finns många personer som är duktiga på att fotografera och använda fotoappar. Bjud in dem, inspireras av dem och du kommer hitta nya vinklar och fantastiska bilder från din kommun.

Fotnot: data baserat på antal följare den 20 oktober 2015. Ett fåtal konton med kommunnamn är dolda och det går därmed inte att avgöra om kommunen har registrerat det eller ej. Ni hittar mig på Instagram som @kullin.

Sammanfattning:

instagram-kommuner2015

2 reaktioner till “Kommunerna som är störst på Instagram”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *