Tunna tidningar utan annonser

24/20/16. Det verkar vara ”framgångsreceptet” en vanlig vardag för Sveriges tyngsta dagstidningar. I morse när jag tog in min Dagens Nyheter från brevlådan så kändes den extremt tunn. De tre delarna bestod av totalt 24, 20 respektive 16 sidor, vilket iallafall i mina ögon var väldigt lite. Samma sidantal hade DN igår och vid en närmare studie visar det sig att Svenska Dagbladet har exakt samma upplägg idag. Dra sedan ifrån ett antal (för mig) ointressanta sidor med kungörelser, travfakta, börskurser och tv-tider (kan jag lika bra få i mobilen från tv.nu) så är det inte många sidor kvalitetsjournalistik kvar. Och detta vill man alltså ha 218 kronor i månaden för.

Kikar vi sedan in i tidningen börjar vi förstå att det är hårda tider. Det är ju inga annonser någonstans!  Förutom bio- och teaterannonser så är det väldigt tunnsått. Både DN och SvD har idag cirka 9,5 sidor vardera med annonser, varav respektive tidning har ca 3 sidor var med bio- och nöjesannonser. Av SvD:s annonser är dessutom 3 helsidor för en av deras egna tjänster SvD/accent, vilket jag antar inte ger något klirr i annonskassan.

Jag har prenumererat på DN i ganska många år och alltid gillat tidningen, men om den inte är tjockare än såhär så börjar det bli svårt att motivera utgiften.

6 reaktioner till “Tunna tidningar utan annonser”

  1. Jag tog en sax och klippte i Svenska Dagbladet. Saxa ut stort som en A5 närmast ryggen och nästan all text på sidorna 10 ff är ända kvar en dag med normalt annonsutrymme. Men idag var det som sagt en tunn tidning och redaktionellt på stora ytor.

    Är det med papperstidningarna som med klimatet nu för tiden? Alltför tvära kast?

  2. Hej när det gäller SvD så har de medvetet valt att ha fläskigare utgåvor fredag, lordag och söndag med flera bilagor. Istället blir måndag-torsdag tunnare. Det är en anpassning till läsarbeteende och ska nog inte övertolkas alltför mkt som ett tecken på tidningskris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *