Svenska partier på Twitter – en genomgång

SvD granskade häromdagen svenska politiker på Twitter och fann att 81 av 349 riksdagsledamöter har konto på Twitter. Artiklarna följdes av ett antal bra kommentarer från bloggare, bland annat 7 bra råd kring sociala medier från Johan Ronnestam.

Men förutom politikernas egna Twitter-konton så har de svenska partierna också officiella parti-konton. Jag tittade lite närmare på hur partierna använt denna kanal under det senaste året och i nedanstående dokument kan du läsa vad jag hittade. Dokumentet går också bra att ladda ner från SlideShare.

Sammanfattning

Så mycket som en tredjedel av alla tweets sker från Twitterfeed, vilket tyder på att vissa partier ser åtminstone sina partikonton på Twitter som en kanal för att kommunicera ut sina budskap, snarare än ett verktyg för konversation. En annan indikation på detta är den höga andelen retweets från (s), där de flesta är inlägg från de egna leden. Det är inget fel i sig att vidarebefordra budskap från sina egna, tvärtom kan det vara ett bra sätt att plantera nyheter och sprida vidare till intresserade. Men för att utnyttja Twitter till fullo, bör man även engagera sig i dialog med andra, som till exempel tilltänkta väljare. Här svarar och kommenterar (s) oftast med andra partiprofiler inom (s).

Självklart kan det vara ett medvetet val av partierna att hålla de generella kontona mer som en kanal för egna budskap och de individuella kontona mer personliga och konverserande. Dock finns det inget hinder i att ha ett ”anonymt” och generellt konto som är interaktivt.

Generellt var partierna som mest aktiva under maj och juni 2009 i samband med EU-valet. Det finns tendenser att aktiviteten dessutom minskat under de sista månaderna 2009, så frågan är om aktiviteten kommer öka igen när vi närmar oss nästa riksdagsval, eller om strategin helt enkelt är att använda personliga konton i större utsträckning. Flera av partierna har uppdaterat väldigt få gånger sedan mitten av december och till exempel (fp) har inte uppdaterat sedan 14 dec.

En oväntat liten andel av uppdateringarna sker från den populära applikationen TweetDeck.

View more documents from Hans Kullin.

Fotnot:

Partiernas Twitter-konton har analyserats med hjälp av tjänsten Tweetstats. Graferna är från den 6 januari 2010 medan innehåll och siffror på antal followers genomfördes den 10 januari 2010. Uppdaterade siffror för respektive konto går att hitta via länkarna nedan.

http://tweetstats.com/graphs/vansterpartiet
http://tweetstats.com/graphs/socialdemokrat
http://tweetstats.com/graphs/miljopartiet
http://tweetstats.com/graphs/nya_moderaterna
http://tweetstats.com/graphs/folkpartiet
http://tweetstats.com/graphs/centerpartiet
http://tweetstats.com/graphs/kdriks

10 reaktioner till “Svenska partier på Twitter – en genomgång”

  1. Intressant genomgång och tack för länkning 🙂

    Personligen tycker jag exempelvis Obamas aktivering av sitt Twitter konto (han uppmanade folk att följa honom för att få reda på vem hans vice president skulle vara innan presskonferrens) är mer intressant än hur mycket ett parti / en politiker / twittrar. Det här gjorde att Obama gick från ca 6000 followers till ca 130000 followers på en dag. En stor del av dessa var ju såklart journalister. Väl genomtänkt.

    Det är ju väldans få svenska politiker som egentligen har något innehåll bakom sina Tweets 🙂

  2. Visst är det så, men eftersom fokus i USA är så stort på presidenten medan vi i Sverige trots allt pratar mer om vilket parti vi röstar på, så finns det ett visst värde i att studera hur den officiella kanalen används. Politiker kommer och går men någonstans finns det en central kanal som består,

  3. Intressant att läsa.

    Apropå att många av partierna publicerar sina tweets från webben och inte använder exempelvis Tweetdeck, kan bero på att Riksdagen (varifrån många arbetar) inte tillåter oss att ladda ner externa applikationer.

  4. Tack för den upplysningen, Ulrika. Det är ju definitivt en begränsning om man inte kan använda applikationer för att t ex följa Twitter. Det blir betydligt svårare att hålla koll då, det förstår jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *