Blodgivargrupp på Facebook belönad

När jag är ute och föreläser om sociala medier så brukar jag visa konkreta och positiva exempel på hur sociala medier används av företag, organisationer och individer. Jag tänkte göra det av och till även här på bloggen, alltså lyfta fram praktiska case som inte nödvändigtvis är delar av stora marknadsföringskampanjer.

Clay Shirkys bok ”Here Comes Everybody” har undertiteln The Power of Organizing Without Organizations och det är alltid roligt att se exempel på detta i verkligheten. Just en sådan insats belönades igår på internationella blodgivardagen. Petter Lövblom startade blodgivargruppen Geblod.nu på Facebook för att nå nya grupper av blodgivare. Gruppen har idag drygt 9000 medlemmar och visar tydligt hur vanliga individer kan organisera sig för att skapa någonting tillsammans, utan att en organisation sitter i toppen och styr.

– Många blodgivare i Sverige är födda på 1940-talet, och väntas snart gå i pension även från blodgivandet. Därför är Lövboms insats extra mycket värd, säger Thomas Attnäs, nationell kommunikationsansvarig för blodcentralerna, som delade ut priset för Årets blodgivningsinsats.

3 reaktioner till “Blodgivargrupp på Facebook belönad”

  1. Blodbank i Israel gjorde nåt liknande när deras webbyrå startade olika FB grupper för olika blodgrupper.
    Ärligt säga jag tror inte på den har ”show off activism” (där finns en term för det att jag kan inte komma ihåg just nu).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *