En av tre elever är vän med en lärare i sociala nätverk

För en vecka sedan bloggade jag om hur vissa yrken, som läkare och lärare, ställs inför etiska ställningstaganden om huruvida de ska vara vänner med t ex sina patienter och elever i sociala nätverk som Facebook. Nu har Lärarnas Riksförbund släppt en undersökning som visar att var tredje elev (35%) har en eller flera lärare som vänner på en community. De intervjuade eleverna går i högstadiet (åk 8 ) och i gymnasiet.

En intressant aspekt av enkäten är att eleverna mer positiva till att vara vänner med lärare i communities än tvärtom. Tre av fyra (73%) elever skulle acceptera en vänförfrågan från en lärare men bara 20% av lärarna trodde att de skulle acceptera en vänförfrågan från en elev. 47% av eleverna kan själva tänka sig att fråga och 18 procent har själva frågat. Flickorna är mer restriktiva än pojkarna. Det främsta skälet för både lärare och elever – till att inte vilja ha kontakt i communities är integriteten.

Men dessutom är föräldrarna mer positiva till att barnen och lärarna är vänner på Facebook och andra communities. Enligt tabellen nedan så tycker både elever och föräldrar i högre utsträckning än lärarna själva, att lärare borde finnas närvarande i dessa kanaler.

Huvudskälet till lärares närvaro på sociala nätverk är enligt de intervjuade främst för att stödja elevernas kunskapsinhämtning.

lärare på facebook

Motståndet från lärare har säkert många orsaker, inte minst osäkerhet och att det ställer högre krav på dem om de utökar sina kontaktytor mot eleverna till sociala nätverk, som många främst använder på fritiden.

Ett ökat engagemang från lärare i sociala medier ställer förstås inte bara en rad etiska frågor på sin spets, utan kräver också ökad kunskap inom utbildningsväsendet. Lärarnas Riksförbund uppmanar kommunerna att avsätta resurser för utbildningsinsatser kring sociala medier.

Hela rapporten finns för nedladdning här.

3 reaktioner till “En av tre elever är vän med en lärare i sociala nätverk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *