Sanningen i kläm i mexikanska sociala medie-morden

Enligt sajten Socialbakers har Facebook nu nästan 4,5 miljoner svenska medlemmar. I pincip halva Sveriges befolkning med andra ord. När en nyhetshändelse har med Facebook att göra är det därför frestande för media att lyfta fram denna aspekt då det påverkar så många människor, ibland så frestande att journalister ser Facebook där det inte ens finns. Ett exempel är den nyhet som kablades ut av nyhetsbyrån AP för ett par dagar sedan om att en person i den mexikanska staden Nuevo Laredo hade hittats mördad.

Aftonbladet skriver:

”Det här hände mig för att jag inte förstod att jag inte borde rapportera saker på sociala nätverk” stod det på en lapp intill kroppen, enligt AP.

Rubriken i Aftonbladets notis blev därför ”Facebookade om knarkkungar – mördades”. Tyvärr är det inte många rätt i den rubriken, speciellt inte om man ska se till vad som faktiskt kunnat verifierats i historien. Till att börja med handlade inte detta om Facebook överhuvudtaget. AP:s telegram (tror detta är originalet) har inte ha nämnt Facebook och inga andra medier gör denna koppling. Istället handlar det om att den mördade eventuellt har skrivit på sajten Nuevo Laredo en Vivo som bland annat används för att rapportera om drogrelaterade brott och aktiviteter från drogkartellerna. Sociala nätverk kan vara annat än Facebook, men en mexikansk sajt gör inte lika bra rubriker i Sverige.

Nästa problem i den här historien är att ingen hittills har lyckats få några av påståendena bekräftade. Offren är inte identifierade och därmed heller inte bevisat att de någonsin skrivit på sajten. Men det är klart, när det gäller kombinationen dödligt våld och sociala medier är det ju synd att kolla upp en bra story. Den kan ju visa sig vara falsk.

Uppdatering: Wired har skrivit mer om den bristande bevisningen i fallet ovan. Se längst ned i denna artikel. Tipstack till Wille.

En kommentar till “Sanningen i kläm i mexikanska sociala medie-morden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *