Så många svenskar använder Twitter

Uppdaterad: På Twitter förtydligar .SE att det gäller 2% av befolkningen som är 12 år och äldre som använder Twitter dagligen. Trots att det i rapporten står att det är procent av internetanvändarna. Det innebär att antalet aktiva är 160.000 svenskar istället för 144.000 som jag räknat fram nedan.

En ny rapport, Svenskarna och internet 2011, har precis publicerats av .SE och en av de frågor som är nya för årets studie är hur många svenskar som använder Twitter. Enligt rapporten är det 7% av befolkningen som använder Twitter och framförallt yngre personer. Vidare sägs det att 8% av internetanvändarna 12 år och uppåt använder Twitter någon gång vilket alltså nu är lika stor grupp som någon gång skriver en blogg. De som använder Twitter dagligen i denna grupp uppgår till 2%, även detta är lika stor andel som skriver blogg dagligen. Twitter och blogg är nu alltså lika stora i Sverige, om man ser till de som skriver bloggar. Sedan vet vi att de som läser bloggar är en enormt mycket större grupp.

Hälften av de som använder Twitter gör det bara någon gång ibland. Det är framför allt yngre välutbildade män som använder det dagligen. Förutom studenter är det yngre personer som håller på med IT och data, konsulter och personer i ledande ställning.

antal svenskar på twitter

33 procent är i åldern 16-25 år och 24 procent i åldern 26-35 år.

svenskar på twitter

Hur många är det då alltså som använder Twitter? 8% av internetanvändarna 12 år och uppåt, vilket enligt en snabb sökning på SCB ger ca 8 miljoner individer och av dessa är grovt räknat 90% internetanvändare. Det skulle ge totalt 576.000 svenskar som någon gång använder Twitter och 144.000 som gör det dagligen. Detta är betydligt högre siffror än de ca 100.000/33.000 som Intellecta kom fram till i slutet av 2010 i sin ”folkräkning på Twitter”.

Vad tror ni, är detta rimliga siffror?

Rapporten finns här i pdf.

15 reaktioner till “Så många svenskar använder Twitter”

 1. Intressant. Tror dock att siffrorna är något i överkant. Lite fundersam oxå kring användarna i åldersgruppen 12-15. Finns det verkligen 12-åringar i Sverige som twittar? /Peter

 2. Tror inte det är så vanligt i den åldern, men vem vet, ungarna börjar ju få smartphones redan i 10-11 års-åldern så att de börjar prova Twitter i tonåren är inte helt osannolikt.

 3. Intressant tycker jag med. Och jag tycker också att siffrorna låter något i överkant. Jag känner ingen som twittrar (känner många som reggat sig och börjat men lika fort slutat…)

 4. Om detta skulle vara siffror överlag, utslaget på hela världen så skulle Twitter ha gått om FB som största sociala nätverket i världen. Tro knappast det och att Twitter växt från 50 nya användare per dag till 1500 nya per dag på ett år. Låter det rimligt?

 5. 15-åriga twittrare har jag inte sett till många. Däremot har jag en 18-årig son som har en hygglig del av sitt ungefärligen jämnåriga umgänge på Twitter. Skulle säga att för hans del är Facebook visserligen klar nummer ett, med Twitter som ett mkt starkt komplement.

 6. Anders, jag vet inte var du får de siffrorna ifrån eller hur du räknar. Twitter globalt har vuxit med 100% på ett år och det är rimligt att tro att tillväxten i Sverige också varit hög. Om dessa siffror stämmer har jag svårt att avgöra. Det låter högt, men tills någon motbevisar dem så får vi anta att det är troligt.

  Betänk också att Intellectas siffror togs fram med en helt annan metod. Svårt att jämföra.

 7. Under melodifestivalen visade jag hur man kan följa hashtaggen till en 11 och en 13 åring med hjälp av en webbtjänst. De har aldrig loggat in på Twitter, men jag vet att de öppnade upp webbsidan och tittade på flödet de följande 2 veckor… de skulle räknas under ”någon gång”.

  Jag tror det är kanske lätt att svara ”ja” på ”någon gång”.

  Att ha ett twitter konto och vara aktiv ”dagligen” är ett helt annan sak och 144000 låter många (när man ta handsyn till twittercensus från Intellecta)

 8. En förklaring till att det låter mycket kan vara att de 7-8 % kan innefatta människor som regristrerat sig, testat någon eller några enstaka gånger. Så här ser svarsskalan ut på frågan.

  Aldrig
  Någon gång
  Någon/några gånger i månaden
  Någon/några gånger i veckan
  Dagligen
  Flera gånger dagligen

  Siffran 7% av befolkningen (8% av Intetanv) innefattar alla som inte svarat ”aldrig”, dvs. de som säger att de ”någon gång” (mer sällan än månatligen) använder sig av Twitter.

 9. Det räcker alltså med att någon gång ha registrerat sig och skrivit ”Testar Twitter” för att räknas in. Efter Jannes förtydligande av detta tror jag inte siffrorna är för höga. Viktigt är då också att förstå att de inte alls blir jämförbara med @hampusbrynolfs tidigare uträkning.

  Nu är viktigaste frågan: vad gör vi av den här kunskapen?

 10. Anders E., fokus bör väl vara på de som använder tjänsten och har den siffran som utgångspunkt när vi pratar om Twitters betydelse. Att så många registrerat sig men sedan inte fastnar är kanske mindre intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *