Så kommer du över din Twitter-skräck

Enligt en nyligen publicerad undersökning om hur människor använder Twitter (pdf), har 21 procent av användarna aldrig har twittrat en enda gång. Hälften (50,4%) har inte uppdaterat de senaste sju dagarna.

twitter-usage-chart

Jag känner ganska många personer som registrerat sig på Twitter men som inte riktigt kommit igång. Antingen har de inte publicerat något inlägg alls eller så har de inte kommit över de två-tre första ”nu är jag på Twitter”-inläggen. Jag upplever att det finns en viss osäkerhet kring vad man ska skriva om. Vuxna människor som inte är vana bloggare sedan tidigare kan känna att det är lite banalt att skriva statusmeddelanden om vad man ätit för lunch eller gjort på helgen. Facebook-statusen är mera privat för den ser bara dina vänner, men Twitter-inläggen kan vem som helst se vilket gör det hela till en annan femma.

Min känsla är också att Twitter lockat en hel del användare som inte tidigare bloggat och då är man inte så van vid hur sociala medier fungerar och de har heller ingen uttalad profil på nätet som en modebloggare, PR-bloggare eller prylbloggare har. De har redan mutat in sitt område där de konverserar.

Oavsett vilka skäl som gör att det går trögt att komma igång, så kommer här tolv tips för att bli en mäster-twittrare.

 • – Fyll i din biografi på Twitter. Genom att dela med dig av information om dig själv har du större chans att få folk intresserade av att följa dig. Ju fler som följer dig desto större chans att du dras in i en dialog.
 • – Skaffa ett program för att följa Twitter, som t ex TweetDeck. Det gör att du kan prenumerera på olika sökord och se vad folk twittrar om ”golf” eller ”Lindex”. Det blir också mycket lättare att direkt se när andra svarar på dina tweets.
 • – Om det är svårt att få ur dig 140 tecken kan det vara enklare att börja med bilder. Ta foton som du vill dela med dig av med hjälp av din mobiltelefon. Logga in med dina användaruppgifter från Twitter på Twitpic och gå sedan in på Settings. Där skapar du en mejladress som du kan skicka bilderna direkt till från din mobiltelefon och de publiceras automatiskt på Twitter.
 • – Om du har en blogg så kan du synka RSS-flödet från bloggen så att nya inlägg automatiskt publiceras på Twitter. Det gör du via t ex TwitterFeed. På så vis skapar du mer innehåll på ditt konto utan att behöva skriva alla inlägg själv (som alltid bör man dock vara varsam så att andra inte uppfattar det som spam, om innehållet blir alltför frekvent).
 • – Med TwitterFeed kan du också synka ditt Delicious-flöde till Twitter. Det är en bra conversation starter. Om du inte vet vad Twitter Delicious är så kan man säga att det är ett sätt att spara sina favoritlänkar fast du gör det offentligt på nätet istället för i Internet Explorer. Fixa ett gratis Delicious-konto här.
 • – När vi ändå är inne och roddar med TwitterFeed så kan du också lägga in flödet från Flickr eller någon annan foto-delningssajt som du kanske är medlem i. På så vis publiceras en länk på Twitter varje gång du laddar upp en bild till ditt Flickr-konto. Logga in på Flickr och under Your Photostream letar du upp en orange ikon för RSS med texten: Subscribe to XXX photostream. Kopiera in den i TwitterFeed och allt ska rulla på.
 • – Men du måste ju skriva något själv också förstås. Börja med att följa några intressanta företag, medier eller personligheter. På Anvisning.se finns det flera bra länkar till svenska företag på Twitter, samt andra individer. Följ ett gäng och börja kommentera inlägg som du tycker är intressanta eller som du har en annan åsikt om.
 • – Hitta några vänner eller kollegor som Twittrar. Finns de inte där så se till att de blir medlemmar. Det är alltid roligare att ha några bekanta som man kan gnabbas lite med.
 • – Läs tidningen och kommentera minst en artikel eller nyhet varje morgon. Någon åsikt har du väl?
 • – Twittra i samband med någon större tv-sändning, det ger en extra dimension till ditt tv-tittande (om du fixar att göra två saker samtidigt…). Är du fotbollsintresserad? Då finns det ett alltid ett gäng som kommenterar pågående landskamper eller Champions League-matcher. Hittar du dem inte kan du alltid leta upp aktuella inlägg eller olika hashtags (inlägg märkta med # och ett särskilt namn) via tex search.twitter.com. Samma sak om du tittar på Idol eller Melodifestivalen. Då brukar det diskuteras friskt på Twitter.
 • – Om du använder TweetDeck kan du prenumerera på inlägg märkta med #svpt. Det gör att du kan följa kommentarer från svenskar på Twitter. Det kan ge uppslag till olika kommentarer.
 • – Retweeta. När du ser länkar till bra artiklar eller blogginlägg, publicera dem vidare som en service till de som följer dig. Bra information sprider sig och många använder sina vänner till att filtrera fram läsvärda nyheter enligt principen ”om nyheten är viktig så hittar den mig”.

Sådär, förhoppningsvis har du fått några tips på vägen som gör att du kan komma igång med dialogen på Twitter. Och om det känns svårt så kanske det kan vara en tröst att veta att jag sågade Twitter rätt hårt vid första testet. Nu har jag snart 1000 personer som följer mitt konto, se länk nedan.

kullinlogo

4 reaktioner till “Så kommer du över din Twitter-skräck”

 1. Tack Lars. Det där med hashtags brukar komma upp spontant, tex är #almedalen säkert rätt hett under veckan som kommer. Under EU-valet var det #euval som gällde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *