Sverige i botten när det gäller att leta jobb i sociala nätverk

Trots att svenskar är flitiga användare av sociala medier ligger Sverige i botten när det gäller att söka efter lediga jobb i sociala nätverk. Det visar undersökningen Kelly Global Workforce Index, gjord på uppdrag avrekryteringsföretaget Kelly Services. Av de 800 svenskar som medverkat i undersökningen har 17% sökt efter jobb i sociala nätverk, vilket är mindre än de 24% som är genomsnittet för alla länder.

kelly global workforce index 1

Något fler svenska kvinnor än män har angett att de söker efter jobb i sociala nätverk, 18% jämfört med 16%. Även om underlaget är ganska litet, så pekar det ändå på att LinkedIn är den vanligaste kanalen att leta efter jobb i, följt av Facebook. Dock hade jag nog fördragit att man kunde få ange fler än ett alternativ på den här frågan, då de som är aktiva säkert letar jobb i flera olika kanaler.

– LinkedIn 43%

– Facebook 34%

– Bloggar 6%

– Twitter 3%

– Annat 15%

I genomsnitt i alla länder i undersökningen används dock Facebook något oftare än LinkedIn för att söka efter jobb.

Var femte svensk i undersökningen (21%) censurerar eller ändrar medvetet information om sig själva i sociala nätverk för att undvika framtida karriärproblem (genomsnitt i alla länder: 34%). De yngre svenskarna är betydligt mer oroade att deras profiler på sociala nätverk kan komma att negativt påverka deras karriär. 26% av de som definieras som Generation Y svarar detta, mot 19% i Generation X och 10% av Baby Boomers (till Generation X brukar räknas 60- och 70-talister och de första åren på 80-talet, Generation Y är alltså yngre än dem, Baby Boomers äldre).

Därför är också Gen Y mer aktiv när det gäller att se till att dölja information som kan skapa problem i karriären, 29% mot 23% av Gen X och 13% av Baby Boomers. Uppfattningen att yngre personer inte är lika försiktiga med vad de delar med sig av i sociala medier kanske därför bör nyanseras en smula. Även om de delar med sig av mer privat information, så är många medvetna om att viss information inte bör göras offentlig.

Värt att notera är också att stockholmare är mer aktiva när det gäller att leta jobb i sociala nätverk, 26% gör det jämfört med 21% av de som bor i Skåne län och 16% i Västra Götalands län. Det omvända förhållandet gäller om huruvida man är rädd att ens profil i sociala nätverk kan skada ens karriär: 19% i Västra Götaland svarar ja, jämfört med 17% i Skåne län och 15% i Stockholms län. Skåningar är flitigast med att dölja eller ändra information i sina profiler för att slippa karriärproblem: 27% gör detta medvetet, mot 23% i Stockholms län och 21% i Västra Götalands län.

8 reaktioner till “Sverige i botten när det gäller att leta jobb i sociala nätverk”

 1. Finns det en siffra på hur ofta vi alls söker efter nya jobb? De här uppgifterna säger väl något om oss först när vi kan jämföra med det? Om vi svenskar rör på oss mer än andra, eller mindre än andra nationaliteter på arbetsmarknaden kan ju den här siffran antigen säga än mer – eller mindre…

 2. Jag tror att det berör extremt mycket på sektorn. Jag driver MedieJobb.info som visar annonser för mediejobb.
  När jag började med den använde jag inga sociala nätverk för att driva trafik till sajten. Steg för steg introducerade jag Twitter, Facebook och Linked för trafik källor. Så jag kan se hur varje sociala nätverk påverkade trafiken.
  Sajten är ett bra exempel av hur stark är sociala nätverk jämfört med organiska sökningar och direkt trafik.

 3. Mycket bra synpunkt, Helena. Jag har en undersökning från ett indiskt företag som visar workforce mobility mellan olika länder och där ligger Sverige strax under mitten, dvs när det gäller anställda som planerar byta jobb det närmaste halvåret. Kan tänka mig att den svenska jobbmarknaden är ganska stabil i jämförelse med andra länder. Dock gick det inte att direkt dra paralleller från den rapporten med den här, t ex då Australien ligger i botten i Kellys index men nära toppen när det gäller mobilitet på arbetsmarknaden. Det är dock bara en undersökning och jag skulle gärna se fler exempel.

 4. Intressant! Då borde en hyfsat slutsats vara att vi ändå ligger hyfsat ”efter” på att söka jobb via sociala medier, om än inte fullt så på efterkälken som grafen ovan kan tyckas antyda.

  Skulle vara spännande att få en analys på det från någon som har koll på treder kring vem som använder sociala medier och till vad i olika delar av världen. Om jag inte minns alldeles galet har jag till exempel hört att det är helt olika sociala grupper som använder Twitter om man jämför USA och Sverige. Även om Twitter är internationellt måste det ju finnas små språkbaserade bubblor som drar åt olika håll till innehåll och beteende sett.

  Det här är ju ett tydligt tecken på att det är så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *