Uppföljning på ISS rekryteringskampanj i sociala medier

Minnesgoda läsare kommer ihåg att jag två gånger bloggat om företaget ISS kampanj för att söka kandidater till ett ledigt jobb genom sociala medier. I november 2010 inleddes en kampanj där ISS erbjöd 50.000 kronor i belöning till den som tipsar om personen som anställs som affärsutvecklare inom fastighetsbranschen. Satsningen verkade lyckad ur ett PR-perspektiv då ett flertal artiklar tog upp den innovativa kampanjen. Ur ett sociala medie-perspektiv fanns det dock mycket som var ganska dåligt genomfört.

I korthet gick min kritik ut på följande:

– Kampanjsajten hade inga delningsmöjligheter så att man kunde tipsa vänner om jobbet på annat sätt än via epost.

– Deras aktivitet på Facebook var mycket begränsad. Inlägget om rekryteringen fick sju ”likes” på Facebook och deras sida hade vid den tiden färre än 150 vänner.

– De fanns inte alls på Twitter (och när jag bloggat om detta la de upp ett nyregistrerat konto som PR-byrån sedan låtsades som om det funnits där hela tiden, se kommentarerna i mitt andra blogginlägg). Twitter-kontot har fortfarande bara publicerat en enda tweet, sex månader senare.

– Ingenstans på sin vanliga sajt hänvisade man till Facebook eller andra sociala medier, så deras närvaro var svår att hitta.

Själva sociala medie-satsningen som var det innovativa och bärande i kampanjen var alltså i det närmaste ett luftslott.

Nu skriver Computer Sweden återigen om kampanjen och vi får nu ännu lite mer kött på benen när det gäller hur det gick. För det första är tjänsten fortfarande inte tillsatt, efter 6 månader. Huruvida det är normalt eller inte kan jag inte bedöma. Därav följer också att ingen hittelön har betalats ut då tjänsten inte är tillsatt.

ISS verkar ha fått in många fler kandidater än normalt. Om denna volymökning verkligen kom från sociala medier är jag dock tveksam till. De fick fin publicitet via traditionella medier och det är inte osannolikt att det var därför fler tips kom in. Men där spekulerar jag bara. I intervjun i Computer Sweden säger ISS att de har kandidater kvar i processen som kom in via Facebook.

Kampanjen har också varit dyrare än andra rekryteringar:

”Kostnaden för kampanjen har blivit högre än om ISS Sverige hade gått den traditionella vägen, säger Ulrika Andersson. En pr-byrå har varit med och tagit fram kampanjen, vilket har kostat pengar.”

Varför tar jag upp det här en gång till då? Jo, för att jag tycker att de slarvat bort en bra idé och att journalisterna fortfarande inte ställer en enda kritisk fråga. Både ISS och de medier som skriver om kampanjen, framhåller denna ”rekrytering i sociala medier” som en framgång. Vanliga rekryteringsvägar räckte inte och då, sägs det, var sociala medier ”lösningen”. Om det är så, är jag den förste att gratulera. Men mina tidigare invändningar gäller fortfarande, det vill säga att idén är bra men genomförandet är amatörmässigt. Egentligen finns det ingen kampanj i sociala medier, om inte en statusrad på en Facebook-sida räknas som en kampanj.

Man kan bara undra hur kampanjen gått om ISS verkligen utnyttjat sociala mediernas fulla potential.

4 reaktioner till “Uppföljning på ISS rekryteringskampanj i sociala medier”

  1. Jag såg rött när jag läste artikeln i Computer Sweden för jag tycker precis som du att man har slarvat bort hela idén. Det hade kunnat göras så mycket bättre och dessutom lett till att man fått fram en anställd vilket ju är det som just en rekrytering går ut på. En kampanj blir misslyckad, må så vara att den görs i print eller via sociala medier, om den inte leder till en rekrytering.
    Och sex månader med 50 000 i tipspeng är en lång, lång tid.

    Hur man sedan har lyckats med konststycket att göra det hela dyrare än traditionell annonsering övergår min vildaste fantasi.

    Det gläder mig att du följer upp det här ur en lite kritisk synvinkel, traditionella medier borde göra detsamma.

    / Johannes

  2. Jag delar Johannes frustration och tycker det är oändligt tråkigt att det som skulle kunna varit en väl planerad, genomförd och analyserad insats istället mer liknar en PR-kupp i efterhand. Detta förstärks ju sedan av de medier som väljer att posta ISS ”success story” utan att kritiskt granska vad som egentligen hänt.

    Tack för din klarsynthet här.

    / Fredrik

  3. Tack för er support. Ja, det är lite beklämmande att de betalat konsulter som gett så dåliga råd att de måste hitta på att de haft ett Twitter-konto. Dålig rådgivning, ännu sämre hantering i efterhand och kortsiktigt tänkt.

  4. Oj, 6 månader och inte fått tag på rätt person… Vilken framgång OCH vilken rådgivning… Är inte en rekrytering avslutad efter den tiden vanligtvis, även om man inte fått in kvalificerade sökanden? En annan fråga jag ställer mig direkt är att denna tjänst verkar ju vara en specialistroll och då är kanske inte Facebook den optimala kanalen?

    MVH
    //Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *