En färsk undersökning bland finska föräldrar och lärare visar att det finns stora skillnader i synen på hur mycket stöd eleverna behöver för sin närvaro i sociala medier. Bland föräldrarna är det bara 14 procent som anser att barnen behöver mera stöd för att använda nätet och sociala medier. Det ges också bara råd om detta i en fjärdedel av hemmen.
Av lärarna är däremot så många som 80 procent som anser att eleverna behöver mer stöd. Att skillnaderna är så stora är naturligtvis mycket intressant och det är svårt att säga vad det beror på. En möjlighet kan vara att lärarna har en mer realistisk syn på de effekter sociala nätverk har på eleverna och deras relationer. De är så att säga utomstående och träffar många elever vilket ger dem en bredare förståelse för deras användning av nätet. Medan föräldrarna mest träffar sina egna barn, vilka man normalt sett litar på och därmed kanske de negligerar riskerna. Men det är förstås bara gissningar.
Av undersökningen framgår att 98 procent av skoleleverna över 10 år använder smarttelefoner och att 62 procent av eleverna mellan 7 och 8 år gamla har tillgång till smarttelefon.
I undersökningen intervjuades 386 föräldrar och 100 lärare. Det finns inga uppgifter om undersökningens urval eller statistiska validitet.
Flickr-bild via Brad Flickinger.